Storföretag har förlorat miljarder på krypto

Uppdaterad: 28 jan. 2022Publicerad: 28 jan. 2022
Bitcoin
Många storföretag har fått se sina balansräkningar svänga ordentligt på grund av kryptotillgångarna. (Foto: Pixabay)

Börsnoterade storföretag har tappat miljarder dollar på sina balansräkningar när deras tillgångar i krypto har sjunkit.

ANNONS
ANNONS

Minst 26 börsnoterade bolag håller bitcoin på sina balansräkningar, enligt data sammanställda av kryptovalutaanalysföretaget CoinGecko, uppger Quartz.

Storföretag har förlorat miljarder på krypto

Sedan priset på krypto började sjunka i november har de tillsammans förlorat nästan 7 miljarder dollar. I rena siffror innebär det att innehaven för de 26 största bolagen uppgick till minst 14,7 miljarder dollar när bitcoin nådde 67 000 dollar den 8 november. Den 26 januari är mynten istället värda 8 miljarder dollar.

Tesla hamnar på andra plats på listan med 48 000 bitcoin. Finansstartupen Square och den sydkoreanska videospelsutvecklaren Nexon finns också med på listan över företagen med krypto på sina balansräkningar. Tillsammans håller de 26 bolagen 217,240 bitcoin, vilket är drygt 1 procent av världens samlade bitcointillgångar.

Den största kryptoinnehavaren på listan, programutvecklaren MicroStrategy, har över 121 000 bitcoin och började köpa krypto i augusti 2020 där bolaget var övertygat om att kryptovalutan skulle behålla sitt värde bättre än den amerikanska dollarn på lång sikt.

Bolagets ekonomichef Phong Le säger att målet fortsatt är det samma.

“Vår strategi med bitcoin har varit att köpa och behålla, så i den mån att om vi har överskott eller hittar andra sätt att samla in pengar, så fortsätter vi att satsa dem på bitcoin,” uppgav han till Wall Street Journal.

ANNONS
ANNONS

Lönsam strategi

Det har varit en lönsam strategi hittills eftersom MicroStrategy köpte det mesta av sina bitcoins innan priset började skena för 1,5 år sedan. Det gör att värdet på bolagets innehav har ökat med 894 miljoner dollar, medan Teslas har ökat med 272 miljoner dollar, eftersom elbilsjätten såg till att köpa under dipparna i januari och februari förra året.

Men inte alla har tjänat på sina kryptoinvesteringar. Nexons dåligt tajmade köp, när bitcoin låg nära toppen, har redan fått företaget att skriva av en del av sin investering och missa kvartalsvinstmålen.

Läs även: Hårda tider för kryptovalutor – bitcoin faller tvåsiffrigt

ANNONS
ANNONS
Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien.

Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien.