Dagens PS

Pressad juvelerare betalade lösensumma i krypto

Bitcoin
Världens största kryptovaluta bitcon avancerar på lördagen till över 20 000 dollar, rapporterar Reuters.(Foto: Unsplash)
Hannah Bill
Hannah Bill
Uppdaterad: 06 juli 2022Publicerad: 06 juli 2022

Den brittiska lyxjuveleraren Graff Diamonds betalade en lösensumma på 7,5 miljoner dollar med bitcoin till ett ryskt gäng hackare, efter att de läckt data om juvelerarens högprofilerade kunder.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Juveleraren Graff, vars kundbas sträcker sig till kungligheterna i Mellanöstern, stämmer nu sitt försäkringsbolag The Travelers Companies Inc. Enligt företaget borde betalningen i krypto täckas av försäkringen, men försäkringsbolaget vägrar att betala förlusten.

“Vi är väldigt besvikna och frustrerade över Travelers försök att undvika en överenskommelse. Vi har inget annat alternativ än att föra ärendet till högsta domstol”, säger en talesperson för Graff.

Betalade när Bitcoin var som dyrast

Hackargruppen, vid namn Conti, attackerade juveleraren i september förra året, och läckte uppgifter om kungafamiljerna i Saudiarabien, Förenade Arabemiraten och Qatar. 

I efterhand bad Conti om ursäkt till familjerna, vilket är minst sagt ovanligt för hackare att göra. Samtidigt hotade de Graff att läcka ännu mer data.

Conti accepterade till slut juvelerarens erbjudande om hälften av deras initiala krav på 15 miljoner dollar, och att summan betalades med bitcoin istället, för att hackarna skulle sluta sprida datan. 

Men detta var i november förra året, och sedan dess har priset på bitcoin rasat. Detta innebär att Graff betalade lösensumman till ett av bitcoins högsta priser någonsin.

“Vidtog alla möjliga åtgärder”

ANNONS

Det är dock inte klart huruvida Conti betalade ut bitcoin-betalningen direkt. Graffs betalning var värd 118 bitcoin den 4 november när den betalades till Conti, men under tisdagen var 118 Bitcoin värda mindre än 2,3 miljoner dollar.

“Brottslingarna hotade med att publicera information av våra kunders privata köp”, sa en talesperson för Graff efter incidenten. “Vi var fast beslutna att vidta alla möjliga åtgärder för att skydda deras intressen, och därför förhandlade vi fram en betalning som framgångsrikt neutraliserade detta hot.” 

Läs om hela historien på Bloomberg.

Läs mer: Därför rasar bitcoin ner i källaren – fem orsaker

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS