Dagens PS

Den svenska kryptobedragaren döms till långt fängelsestraff

Sebastian Greenwood
Det blev inte riktigt som Sebastian Greenwood hade tänkt sig när han nu får skaka galler i många år framöver. (Foto: OneLife/Youtube)
Johan Augustin
Johan Augustin
Uppdaterad: 13 sep. 2023Publicerad: 13 sep. 2023

Svensken Sebastian Greenwood får skaka galler i 20 år. Det står klart sedan han nu dömdes i en domstol i New York på tisdagen, för sin stora roll i Onecoin-härvan.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Onecoin går till historien

Kryptovalutaprojektet Onecoin har redan beskrivits som ett av de värsta bedrägerierna genom tiderna och nu får alltså svensken Sebastian Greenwood, som växte upp på Östermalm, skaka galler under två decennier i USA, berättar DN.

Greenwood hade redan i vintras erkänt sin roll i härvan som startade för snart tio år sedan där Oncoin som skulle konkurrera med annan krypto som bitcoin snabbt lovade att göra användarna ofantligt rika.

Över 40 miljarder kronor ska ha gått in i det påhittade projektet där Greenwood i sin tur kunde plocka ut 200 miljoner kronor, varje månad, berättar Breakit.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

Greenwood ska betala tillbaka pengar

Det är oklart om domen kommer överklagas och i nuläget ser det ut som att svensken kommer få spendera 20 år i amerikanskt fängelse innan han blir utvisad. Greenwood kan dock räkna bort de fem år som han har suttit häktad, skriver Expressen, som även berättar att den ökände svensken även blir skyldig att betala tillbaka de motsvarande tre miljarder kronor som han drog in genom härvan.

Affärskvinnan Ruja Ignatova som var en annan av bedrägeriets huvudpersoner är fortsatt på fri fot och är uppsatt på FBI:s lista som en av världens mest jagade personer.

Läs även:

Svensken erkänner bedrägeri i Onecoin-härvan – Dagens PS

Östermalmsbo inför rätta i mega-kryptohärva – Dagens PS

ANNONS
ANNONS
Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien.

Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien.

ANNONS

Senaste nytt

ANNONS