Nästan 3,8 miljoner i kryptodonationer till Ukraina

Uppdaterad: 25 feb. 2022Publicerad: 25 feb. 2022
Sedan Rysslands attack mot Ukraina påbörjades i går morse har donationer i kryptovalutor strömmat in till Ukrainas armé
Sedan Rysslands attack mot Ukraina påbörjades i går morse har donationer i kryptovalutor strömmat in till Ukrainas armé. (Foto: TT)

Det senaste dygnet har människor donerat mer än 400 000 dollar, nästan 3,8 miljoner kronor, i kryptovalutor till armén i Ukraina.

ANNONS
ANNONS

Sedan Rysslands attack mot Ukraina påbörjades i går morse har donationer i kryptovalutor strömmat in till Ukrainas armé, det rapporterar Fortune.

Enligt blockkedje- och kryptoanalysbolaget Elliptic har den ukrainska icke-statliga organisationen Come Back Alive, som samlar i kryptofonder till den ukrainska armén, det senaste dygnet fått digitala tokens till ett värde av mer än 400 000 dollar, nästan 3,8 miljoner kronor.

Särskilt bankkonto för donationer

Organisationen har de senaste två dagarna fått minst 317 individuella donationer och genomsnittet på de donerade beloppen ligger på mellan 1 000 och 2 000 dollar, motsvarande mellan nästan 9 500 och 19 000 kronor.

Den ukrainska försvarsministeriet upprättade på onsdagen ett särskilt bankkonto för att ta emot donationer, ministeriet meddelade dock även att de endast kan ta emot fiatvalutor och inte kryptovalutor.

Kryptodonationer det senaste året

Jess Symington, Elliptics forskningschef, säger till Fortune att det är grupper som är för Ukraina och för krypto på sociala medie-plattformar som Facebook och Twitter som har bidragit till den stora mängden donationer. Han tror att donationerna kommer ha ökat ännu mer till i morgon.

Men kryptodonationer till stöd för Ukraina har inte bara gjorts de senaste dagarna. Enligt en rapport från Elliptic har frivilliga grupper och icke-statliga organisationer, som använder crowdfunding och krypto för att hjälpa Ukrainas krigsinsats, det senaste året samlat mer än 570 000 dollar, cirka 5,4 miljoner kronor, pengar som gått till landets armé, till cyberaktivister och till andra grupper.

Elliptic skrev i sin rapport att kryptodonationerna visar att digitala tillgångar har “uppstått som en viktig alternativ finansieringsmetod, vilket gör det möjligt för internationella givare att kringgå finansiella institutioner som blockerar betalningar till dessa grupper”, det skriver Fortune.

Minskat värde sen invasionen

På grund av rädsla för att Ryssland ska invadera Ukraina har kryptovalutor dock fallit i pris de senaste 14 dagarna, ett värde motsvarande 150 miljarder dollar har förlorats sedan Vladimir Putin invaderade Ukraina på torsdagsmorgonen.

Förra veckan antog den ukrainska regeringen ett lagförslag om att legalisera kryptovalutor och Ukraina rankas i dag som det fjärde största landet när det gäller anpassning till krypto. Varje år flödar 8 miljarder dollar i krypto in och ut ur landet, detta enligt en rapport från blockkedje- och dataföretaget Chainanalysis.

Vill du läsa de senaste nyheterna om ekonomi och företag? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: Moskvabörsens ras efter invasionen historiskt

ANNONS
ANNONS
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science.