Kryptolångivaren Genesis Global Holdco har ansökt om konkurs och blir således det senaste bolaget att kollapsa efter kryptobörsen FTX fall.

ANNONS

På torsdagen ansökte Genesis om företagsrekonstruktion enligt Chapter 11 i New York, USA, och meddelade att domstolsprocessen kommer användas för att sälja tillgångar och samla in pengar, det rapporterar Bloomberg.

Utarbeta plan för att betala fordringsägare

Om företagsrekonstruktionen lyckas kommer bolagets fordringsägare äga den omorganiserade verksamheten.

Enligt bolaget ska det använda de 150 miljoner dollar, cirka 1 567 miljoner kronor, i kontanter som de har till hands till att finansiera sin egen konkurs.

Företagsrekonstruktion enligt Chapter 11 möjliggör för företag att fortsätta sin verksamhet och samtidigt utarbeta en plan för att betala tillbaka sina fordringsägare.

Endast 145 medarbetare är kvar

Genesis moderbolag Digital Currency Group, DCG, har haft konfidentiella förhandlingar med olika kreditgivare och Genesis har varnat för att de kan behöva ansöka om konkurs.

ANNONS
ANNONS

Efter hedgefonden Three Arrows Capitals kollaps, började den finansiella pressen på Barry Solberts DCG växa fram och i november, strax efter att FTX, där Genesis hade en del av sina pengar, ansökte om konkurs, avbröt Genesis alla uttag.

I augusti förra året sade Genesis upp 260 personer och nu i januari sade kryptolångivaren upp cirka 30 procent av sin resterande personal och, nu arbetar endast 145 personer kvar, enligt Coin Desk.

Konkursansökan kan påverka bitcoin

Genesis tillförordnade vd Derar Islim har, enligt Bloomberg, skrivit i ett brev till kunder att bolaget behöver ytterligare tid för att komma med en lösning på en likviditetskris i bolagets utlåningsverksamhet.

Priserna på digitala tillgångar har minskat något, bitcoin har dock hittills under 2023 ökat med 28 procent. Priset för en Bitcoin ligger vid 08-tiden på fredagen på cirka 21 111 dollar, cirka 220 546 kronor.

Coin Desk skriver att torsdagens konkursansökan kan få konsekvenser för bitcoin eftersom Genesis och det digitala investmentbolaget Grayscale båda har DCG som moderbolag.

Grayscale driver Grayscale Bitcoin Trust, GBTC, som har över 10 miljarder dollar, över 104 miljarder kronor, i tillgångar under förvaltning som handlades med rekordrabatt i slutet av 2022.

ANNONS
ANNONS

På marknaden finns rädsla för att återverkningarna av Genesis konkurs skulle kunna leda till likvidation av GBTC:s innehav av 600 000 bitcoin, det skriver Coin Desk.

Vill du läsa de senaste nyheterna om ekonomi och företag? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: Bloomberg: Mer krypto mot konkurs [Dagens PS]