Har du strax över 163 miljoner kronor över? Då kan du köpa en samling med 107 NFT:er av digitala apor hos den exklusiva auktionsfirman Sotheby’s. 

ANNONS

Marknaden för NFT (non fungible token) har fullständigt exploderat den senaste tiden. Under augusti uppgick marknaden hos den ledande aktören OpenSea till 3 miljarder dollar. Vissa NFT:er har sålts för miljontals dollar, vilket Dagens PS tidigare rapporterat om.

Dyraste gick för över halv miljard

Men även ledande traditionella auktionshus som Sotheby’s och Christie’s har gett sig in i NFT-haussen. Christie’s har fortfarande rekordet för NFT:er från när de sålde en digital konstsamling kallad ”Everydays – The First 5000 Days” från den digitala konstnären Beeple för 69 miljoner dollar, motsvarande 594 miljoner svenska kronor. Men det är mängder av NFT:er som går för höga priser. I augusti såldes en bild på en sten för 1,3 miljoner dollar, skriver CNBC.

I detta nu är det dock Sotheby’s som har dragit till sig rubriker, med en auktion på ”101 Bored Ape Yacht Club”, en samling av 107 NFT:er av digitala bilder på uttråkade apor som bor i Ethereum-blockkedjan. Auktionshuset har också en samling ”Bored Ape Kennel Club” men kombinationen av apor och hundar värderas betydligt lägre av marknaden och det högsta budet på den samlingen är med ett dygn kvar av auktionen 550 000 dollar.

Finns 10 000 stycken

Ägandeskap av en uttråkad apa-NFT ger också medlemskap i en exklusiv ”yacht-klubb” i form av ett digitalt community för ap-ägande medlemmar. Totalt finns det 10 000 NFT:er i projektet, enligt projektets hemsida. Varje ”Bored Ape” anses vara ett samlarobjekt, eftersom de är unika och genererade med programmering.

Just nu är högsta budet på samlingen med de 107 aporna hos Sotheby’s på 19 miljoner dollar, motsvarande 163 miljoner svenska kronor. Det är högre än vad Sotheby’s satte som sitt tänkta högsta pris, vilket var 18 miljoner dollar. Auktionen slutar på torsdagen.

ANNONS
ANNONS

Läs även: Expert: Snart spricker bubblan med NFT [Dagens PS]

Läs även: Hausse för NFT:er – meme-aktier överges [Dagens PS]