Joe Biden har skrivit under en verkställande order som ska reglera krypto. Samtidigt vill Vita huset utforska en digital version av dollarn.

ANNONS

Under onsdagen skrev Joe Biden under den verkställande ordern som innebär att den amerikanska regeringen nu kommer att kontrollera och undersöka riskerna och fördelarna med kryptovalutor, uppger CNBC.

Det är något som har varit på gång ett tag och enligt uppgifter från Vita huset innebär ordern nu att federala myndigheter framöver kommer ta en enhetlig strategi för reglering och tillsyn av digitala tillgångar. Där ingår bland konsument- och investerarskydd. Att skydda konsumenterna är en viktig del av direktivet eftersom det finns otaliga historier om investerare som fallit för kryptobedrägerier eller förlorat enorma summor pengar genom cyberattacker på till exempel börsen.

Verkställande order som ger USA konkurrensfördel

En annan av punkterna i ordern är att USA vill ge en konkurrensfördel gentemot andra länder när det gäller kryptoutveckling, särskilt viktigt nu när Kina har förbjudit kryptovalutor. Biden har gett handelsdepartementet i uppdrag att ”etablera ett ramverk för att driva USA:s konkurrenskraft och ledarskap”.

Samtidigt kan dollarn snart också bli digital eftersom Vita huset kommer se över de möjligheterna när allt fler använder sina smartphones för att göra betalningar och hantera sin ekonomi. Biden uppmanar nu regeringen att skynda på forskningen och utvecklingen av en potentiell digital centralbanksvaluta (CBDC) i USA.

Federal Reserve började redan förra året utforska möjligheten av en digital dollar. Centralbanken har även släppt en rapport som beskriver för- och nackdelarna med de virtuella pengarna, men har ännu inte tagit ställning om huruvida USA bör utfärda en digital valuta.

ANNONS
ANNONS

Läs även: Centralbanker: Massivt stöd för digital valuta [Dagens PS]