Bitcoin har under den senaste tiden rusat och är bara i år upp med 70 procent. Toppen verkar dock inte vara nådd – experter spår att den digitala valutan 2023 kommer att handlas på rekorddnivåer.

ANNONS

Kryptovalutan bitcoin nådde sin förra rekordnivå på 68 990,90 dollar i november 2021, men har sedan dess tappat ordentligt.

Så sent som förra året kraschade valutan och kursen sjönk med 65 procent i spåren av FTX:s – en av världens största kryptobörser – fiasko. Men den återhämtade sig i januari 2023, och är nu upp med 70 procent, skriver CNBC.

I dag kostar en bitcoin 27,674,53 dollar, omkring 280 000 svenska kronor.

Och den omsusade valutan fortsätter att rusa. Marshall Beard, chefsstrateg på kryptovalutabörsen Gemini med huvudkontor i USA, säger till CNBC att det inte är omöjligt att en bitcoin kan komma att kosta 100 000 dollar.

”Jag tror att den förmodligen når all-time high i år,” sa Beard och tillade att 100 000 dollar är en intressant siffra.”

Han sa också att om valutan når sin tidigare rekordhöga nivå på nära 69 000 dollar, skulle det inte krävas mycket för att priset öka till 100 000 dollar, alltså omkring 1 miljon kronor. Bitcoin skulle behöva stiga med runt 270 procent för att nå dit.

ANNONS
ANNONS

Bitcoin – det nya guldet

Branschens positiva syn på bitcoin just nu kommer av hur valutan presterat under den oro som utlöstes av Silicon Valley Banks krasch, och de två fallerade kryptobankerna Silvergate Capital och Signature Bank.

Tvärtom mot vad många trodde så rusade bitcoin istället för att krascha.

Förespråkare menar att det är ett bevis på att den digitala valutan är ett alternativ till de traditionella bankerna, och säkert sätt att förvara sina tillgångar.

Många har också hävdat att bitcoin är en form av ”digitalt guld” – en tillflyktsort som kan ge investerare ett skydd mot inflation och en investering i tider av turbulens. Däremot har bitcoin under de senaste åren  handlats i korrelation med aktier, och i synnerhet med Nasdaq. 

Det finns också tecken på att en investering i bitcoin gett bättre avkastning än både aktier och guld.

Alla inte lika positiva

Om priset för en bitcoin skulle nå 100 000 dollar innebär det en höjning på omkring 3600 procent. Det är inte alla som tycker att det skulle vara positivt.

ANNONS
ANNONS

Om världen ser på bitcoin som ”digitalt guld” när hyperinflationen sätter igång, kan värdet på den amerikanska dollarn urholkas om länder, individer och företag börjar köpa stora mängder, menar Balaji Srinivasan, investerare och före detta teknikchef på Coinbase.

”Om bitcoin skulle nå en så hög prisnivå skulle det innebära att hela ekonomin kommer att falla sönder. Jag är inte säker på att det är en värld vi vill leva i”, säger Srinivasan.

Vill du läsa mer om kryptovalutor? Så här enkelt tar du del av Dagens PS kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs även: Bitcoin tokrusar  – går bättre än guld [Dagens PS]