Efter att kryptobörsen FTX kollapsade i oktober har det gått svallvågor på marknaden. I en del av de länder och städer som har profilerat sig som kryptovänliga börjar investerare dra öronen åt sig.

ANNONS

FTX gick från en värdering på 32 miljarder dollar till konkurs på bara några veckor. I Dubai har reaktionerna varit särskilt starka – staden och dess finansiella elit har gått in för att anlägga en kryptovänlig image, enligt Fortune.

Förenade Arabemiraten betraktar kryptotillgångarna som ett sätt att få ekonomin att växa, bortom den mer oljebaserade finansiella sektorn. Nationen har positionerat sig som ett kryptonav och lockat till sig näringslivets höjdare.

Något som ska ha givit en extra skjuts till fastighetsmarknaden. Men de lokala börserna, däribland BitOasis, har sedan dess gjort sig av med anställda.

FTX var en av de första kryptofonderna som fick tillstånd att operera i Förenade Arabemiraten, och grundaren Sam Bankman-Fried har uppvaktats av intresserade investerare. Fram tills för några veckor sedan.

Dubai– dubbla slag mot krypto

Enligt anonyma uppgifter till Fortune är en bankmannen Hazem Shish en av dem som ska ha fått kalla fötter och valt att inte gå in med pengar i FTX.

ANNONS
ANNONS

Inte långt därefter utbröt en kapplöpning bland andra investerare om att få ut sina pengar från det sjunkande skeppet. 4 procent av FTX globala kunder finns i Förenade Arbemiraten.

Shish leder sedan tidigare en kryptohedgefond i Abu Dhabi.

FTX kollaps är inte den enda tråkiga nyheten för nationens kryptoivrare. I juni kollapsade även Three Arrows Capital, efter att provisoriskt har fått licens att verka i Dubai.

”Tidsinställd bomb”

Tanken med provisoriska tillstånd är framför allt att stora företag ska kunna satsa sina pengar. Men nu möter tillsynsmyndigheten kritik för att ha varit för släpphänt.

Den mest etablerade kryptosatsningen i Förenade Arabemiraten just nu är Binance Holdings, världens största kryptobörs. Hit flyttas fortfarande kapital, en tveksamhet råder också om Binance verksamhet, säger källor till Fortune.

ANNONS
ANNONS

Vid ett toppmöte i Abu Dhabi sa kryptokritiske ekonomen Nouriel Roubini att Binance är en ”vandrande tidsinställd bomb”. Han uppmanade tjänstemän att avvisa dess vd Changpeng Zhao från Förenade Arabemiraten.

Förutom Binance har också bolag som Kraken, OKX, Bybit och Crypto.com etablerat närvaro i Dubai.

Läs också:

Dubai: Miljardär slår rekord med dyraste villan [Dagens PS]