Bitcoin har under större delen av året varit nära korrelerad med techaktier, men nu vill kryptovalutan bryta sitt band till aktier.

ANNONS

Förra veckan sjönk bitcoins 30-dagars korrelation med Nasdaq Composite, IXIC, till 0,26, vilket är den lägsta nivån sedan början av januari, det rapporterar Reuters.

Korrelationen visar i vilken grad bitcoin och IXIC rör sig synkroniserat med varandra under en period på 30 dagar och ett mått under 1 indikerar att de båda rör sig i synkronicitet. Under stora delar av året har korrelationen legat över 0,75 och har ett par gånger närmat sig perfekt synkronicitet, 0,96 i maj och 0,93 i september.

För vissa kryptoanhängare är varje uppbrott bitcoin gör från bigtech ett tecken på styrka.

”Den senares tillväxt har tappats ut något, och investerare letar efter nästa tillväxtindustri. Bitcoin och krypto är en av dessa ’nästa’ tillväxtindustrier”, säger Santiago Portela, vd för Web3-spelekosystemet Fitchin, till Bloomberg.

Bitcoin steg mer än Nasdaq

Den begynnande brytningen mellan bitcoin och IXIC sammanfaller med en period då jämförelsen varit lugn för bitcoin, och ett år efter att kryptovalutans värde började störtdyka.

Förra veckan steg bitcoin med nästan 5 procent, jämfört med Nasdaq som steg med 2 procent. Nu ligger värdet på en bitcoin på runt 20 500 dollar, cirka 224 176 kronor, i november förra året låg bitcoins värde som högst på 69 000 dollar, nästan 754 544 kronor.

Totala värdet minskat med en tredjedel

Enligt CoinMarketCap.com har kryptovalutors totala börsvärde krympt med över en tredjedel, från nästan 3 biljoner dollar, cirka 32,8 biljoner kronor, i november 2021, till 984 miljarder dollar, drygt 10 760 miljarder kronor.

Data från CryptoCompare visar att den genomsnittliga dagliga handelsvolymen för kryptotillgångar föll till 61,3 miljoner dollar, drygt 670 miljoner kronor, den 25 oktober, vilket är långt från de 700 miljoner dollar, cirka 7 654,8 miljoner kronor, i dagliga volymer som sågs i november 2021.

Blir allt fler HODLers

Enligt Blockchainbolaget Glassnode tyder den rikedom i bitcoins som inte handlats på tre månader eller mer, och som nu är rekordhög, på en ackumulering av långsiktiga bitcoininnehavare, så kallade HODLers.

ANNONS
ANNONS

”Innehavarbasen av bitcoin har förändrats drastiskt från att vara tungt vägd mot spekulanter, som till stor del kom in 2021, till det närmast kultliknande ’HODLer’-communityt som inte skulle sälja sina bitcoin under nästan några makroförhållanden”, säger Stéphane Ouellette, vd på kryptoderivatleverantören FRNT Financial, till Reuters.

Vill du läsa de senaste nyheterna om ekonomi och företag? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: Nystart för bitcoin kan vara här [Dagens PS]