Bitcoin är upp med 50 procent hittills i år. Trots flera kriser på marknaden, går kryptovalutan bättre än både Nasdaq-börsen och guld. 

ANNONS

Kryptovalutan Bitcoin gör ett enormt glädjeskutt på börsen och är upp med 50 procent.

Den 1 januari började bitcoin handlas för drygt 16 500 dollar, motsvarande 175 00 kronor. På onsdagen svävade den runt 25 000 dollar-strecket, 265 000 kronor. Det rapporterar CNBC.

FTX blev ett fiasko

Under 2022 kraschade kryptovalutan med 65 procent, på grund av ett antal stora kollapser av projekt och hedgefonder och konkurser.

Dessutom blev FTX, en av världens största kryptovalutabörser, ett fiasko som drabbade Bitcoin.

Flera stora kriser för krypto

Att kryptovalutan nu har tagit ett sådant glädjeskutt kommer som en överraskning för många, med tanke på flera händelser som nyligen skakat om branschen.

Dels har kryptobankerna Silvergate Capital och Signature Bank stängt igen. Därefter kom kollapsen med Silicon Valley Bank, SVB, som varit på tapeten de senaste dagarna.

ANNONS
ANNONS

Kan gynnas av kriserna

Men Bitcoin kan tvärtom ha gynnats av den senaste tidens kriser.

Medan kollapsen av Silvergate, Signature Bank och SVB har skickat chockvågor genom finansmarknaden, kan bitcoins återhämtning ha påskyndats just på grund av detta. Det menar bland andra Vijay Ayyar, vice vd för företagsutveckling på kryptobörsen Luno.

”Den här veckans händelser kring SVB har riktat strålkastarljuset på kraften i decentraliserade valutor, som folk kan förvara och äga fullt ut”, sa Ayyar till CNBC.

Bitcoin kallas för decentraliserad valuta eftersom den inte ges ut av enda enhet, som exempelvis en centralbank. Istället baseras den på en teknik som kallas blockkedja och dess nätverk underhålls av en community.

Ökning med 50 procent

Bara i år är Bitcoin upp med 50 procent, och går därmed bättre än till exempel Nasdaq-börsen, som bara är upp 12 procent hittills i år.

Guld, som investerare brukar flockas till i tider av oro på marknaden, är upp 3 procent i år.

ANNONS
ANNONS

Men Bitcoin ligger fortfarande lågt i jämförelse med toppnivån på 69 000 dollar, 730 000 kronor, som noterades i november 2021.

Läs även:

Bitcoin rasar efter bank-kollaps – 70 miljarder borta [Dagens PS]

Experterna: ”Ljus framtid för Bitcoin” [Dagens PS]