En tung strateg spår nu att världens största kryptovaluta bitcoin kan rasa med runt 80 procent från toppen till källarnivån 13 000 dollar.

ANNONS

Kryptovalutamarknaden straffas som Dagens PS tidigare berättat just nu hårt i en miljö av höjda räntor och likviditetsproblem hos stora branschaktörer.

Bedömare menar att det är bubbelvarning och Ian Harnett, medgrundare av Absolute Strategy Research, varnar i en CNBC-intervju för att bitcoin kan falla till 13 000 dollar i spåren av Feds åtstramningar i kampen mot inflationen.

Det skulle i så fall, framgår det, innebära ett tapp för kryptovalutan på nästan 40 procent från nuvarande nivåer och ett ras på hela 80 procent från när bitcoin-värdet toppade.

Strategen om kryptovalutans baisse: Ras till 13 000 dollar väntar

Ian Harnett säger till CNBC:s ”Squawk Box Europe” att bitcoin varken är en valuta eller har förmågan att stå sig värdemässigt. Han beskriver det som ”ett likviditetsspel” där centralbankerna drar undan mattan och sätter bitcoin och andra kryptovalutor under ”extremt tryck”.

När bitcoin stod som högst förra året var värdet 69 000 dollar.

Men nu har den amerikanska centralbanken Federal Reserve i likhet med Bank of England och Swiss National Bank nyligen chockhöjt styrräntan.

I Feds fall blev det en trippelhöjning på 75 punkter och den största räntehöjningen på 28 år.

Det är inte bara aktiemarknaden som skakar i kölvattnet av det.

ANNONS
ANNONS

Enligt CNBC har det totala värdet av alla kryptovalutor sjunkit med dramatiska 350 miljarder dollar bara under de senaste två veckorna.

På tisdagen handlades bitcoin för 20,010 dollar och noterades därmed ner med 5 procent på ett dygn.

I år har halva värdet av bitcoin gått upp i rök.