Det tyska fintechbolaget Wirecard, som tappat 75 procent av sitt börsvärde sedan i onsdags på att 1,9 miljarder euro i tillgångar i balansräkningen egentligen inte existerat, uppger nu att det kan vara föremål för ett bedrägeri.

Samtidigt har bolaget dragit tillbaka sina prognoser.

Utöver prognoserna har även preliminära resultatet för 2019 och för första kvartalet 2020 dragits tillbaka.

Det var i förra veckan som revisionsfirman E&Y vägrade att skriva under redovisningen på bristen av tillgångar i miljardklassen. Jakten på dessa ledde hela vägen till två banker i Filippinerna, som tillbakavisar att Wirecard är en kund. Inte heller landets centralbank har kunnat styrka att Wirecard placerat några pengar hos bankerna och en utredning är nu initierad kring det hela.

ANNONS
ANNONS

Centralbanken misstänker att en av marknadscheferna på Wirecard kan ha förfalskat dokument som fått bolaget utmålat som kund. På fredagen sade Wirecard att de kan ha varit offer för ett bedrägeri av betydande proportioner.

Skandalen med Wirecard har förutom att kosta aktieägarna pengar även lett till att vd:n slutade i fredags. Ny tillförordnad vd är James Freis.

Wirecard håller nu på att prata med banker om kreditlinor samtidigt som det utvärderar olika åtgärder för att hålla verksamheten vid liv. Detta inkluderar kostnadsreduktioner, omstrukturering och avyttring eller nedläggning av affärsenheter och produktsegment, enligt ett pressmeddelande.