Fintechbolag som Monzo, Credit Karma och Varo har gått ihop för att tillhandahålla finansiella instrument till minoriteter i svallvågorna av Black Lives Matter-protesterna. Fintech Equality Coalition – som gruppen kallar sig – ska ”öka tillgång till finansinstrument /…/ för underrepresenterade grupper – i synnerhet svarta invånare”. 

ANNONS

Företag som Klarna och Paypal har tidigare uttryckt till stöd för de protester som skett efter att George Floyd sköts ihjäl av en polis i maj.

Bolagen i Fintech Equality Coalition säger i policy-dokumentet att svarta amerikanska invånare inte kan ta del av finansvärldens tjänster i samma utsträckning som andra grupper, skriver Finextra. Därför ska gruppen lansera samarbeten, utbildningstillfällen och events för att tillhandahålla olika finanstjänster.

Gruppen ska ”öka tillgång till finansinstrument samt jobb och karriärmöjligheter för underrepresenterade grupper – i synnerhet svarta invånare” skriver de.

Gruppen säger också att den kommer att uppdatera vilka framsteg den gör. ”Då dessa löften är meningslösa om vi inte hålls ansvariga ska vi publicera enskilda planer och posta kontinuerliga uppdateringar”, skriver gruppen.

Inga svenska aktörer med

I ett pressmeddelande säger vd:n för mäklar- och bostadsplattformen Cadre Ryan Williams:

ANNONS
ANNONS

”Vi i den tekniska finansbranschen har en extra förståelse för att social och ekonomisk rättvisa går hand i hand och det är med glädje jag går med i Fintech Equality Coalitions gemensamma åtagande att ta täten genom mätbara förändringar och lösningar”.

Gruppen består av 19 bolag. Ingen svensk fintech är i nuläget med i gruppen.