Fintech-branschen har en långt ifrån jämn könsfördelning. Det går inte att blunda för att det är en högst mansdominerad sektor. Flera kvinnor har dock tagit sig till toppositioner i miljardvärderade bolag. Tidningen Fintechmagazine rankar de allra mäktigaste inom fältet. 

Toppar listan gör Judith Erwin som är vd för amerikanska digitala banken Grasshopper. Bolaget hade 2019 tagit in över 1,1 miljarder kronor i kapital och agerar finansiär åt olika tech- och finansbolag. Erwin var en av grundarna till Square1Bank, en investmentbank som efter tio år såldes till Pacific Western Bank.

Tvåa på listan är Sarrah Cherhabil, som är vice direktör på Goldman Sachs-filialen Marcus. Bolaget tillhandahåller olika lån via sin app. Cherhabil har tidigare haft en ledande position på JP Morgan Chase.

Kabbage-grundare bidrog till uppmärksammad affär 

Tredjeplatsen innehas av Anna Maj, som är ambassadör åt internationella organisationen World Business Angels Forum. Maj har skrivit böckerna ”The Paytech Book” och ”The AI Book” och haft ledarroller på Citibank, PwC, Paytel och Mbank.

På fjärdeplats hittas Cristina Junqueira, som är medgrundare till Sydamerikas största fintech-bolag Nubank. Junqueira, som kommer från Brasilien, slutade på landets största bank för att skapa ett alternativ till vad hon klassar som en ineffektiv banksektor.

Femma är Kathryn Petralia, som är medgrundare och operativ chef för amerikanska lånebolaget Kabbage. Företaget är värderat till över 9 miljarder kronor och köptes nyligen upp av American Express. Petralia, som har legat bakom flera olika startups, har rankats som världens 98:onde mäktigaste kvinna av Forbes.

ANNONS
ANNONS

Se hela listan på Fintechmagazine.