Bolaget Spacemaker använder AI för att bygga hållbara städer. Nu tar bolaget in 235 miljoner kronor i riskkapital.

Det rapporterar Di Digital. Bland investerarna märks Northzone, som var tidiga att investera i Spotify, och riskkapitalbolaget Atomico med Skype-grundaren Niklas Zennström i spetsen.

Spacemaker har redan flera stora kunder, bland annat Skanska och AF Gruppen, men bolaget tänker inte nöja sig. Bakom Spacemakers affärsidé ligger det faktum att de flesta städer i dagsläget planeras helt för hand, trots att det i de flesta fall är svår brist på yta och att snårskogen av regler och krav för bebyggelse blir allt tätare:

ANNONS
ANNONS

”Idag saknar bostadsutvecklare, arkitekter och samhällsplanerare möjligheten att undersöka mer än ett fåtal alternativ när byggdesignen skall optimeras med hänsyn till allt från miljöaspekter och förordningar. Med Spacemaker kan bostadsutvecklare för första gången skapa, undersöka och optimera bland miljarder olika lösningar inom loppet av bara några timmar”, säger Håvard Haukeland, medgrundare och vd på Spacemaker.

”Spacemakers plattform är ett kraftfullt verktyg i en icke-digitaliserad bransch, som skapar värde i hela planeringsprocessen för utvecklare, arkitekter, stadsplanerare och framtida boende. Det är ett perfekt exempel på hur AI förstärker kompetens, förbättrar effektivitet och hållbarhet”, säger Michiel Kotting, partner på Northzone i artikeln.

Pengarna från finansieringsrundan ska användas till att expandera bolaget, och enligt Di Digital säger sig Spacemaker redan ha anställt ett team på uppemot 100 datautvecklare, matematiker, mjukvaruutvecklare, arkitekter och samhällsplanerare.