Dagens PS

USA:s plan för konstgjort klimat – svavel

Joe Biden
Bidens administration vill undersöka hur vi bäst kan manipulera klimatet. (Foto: TT)
Malin Beeck
Malin Beeck
Uppdaterad: 14 okt. 2022Publicerad: 14 okt. 2022

Det brukar kallas geoengineering – en samling idéer om hur den globala uppvärmningen ska hejdas genom ett konstgjort klimat. Metoderna är riskfyllda och kritiserade, men nu satsar den amerikanska regeringen pengar på att noga undersöka dem.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Vita Husets avdelning för vetenskap och teknik ska samordna ett femårigt projekt för att undersöka hur mängden solinstrålning till planeten kan minska, skriver CNBC.

De tekniker man brukar överväga bygger på idén att man behöver reflektera bort mer solljus ut i rymden, för att skapa ett konstgjort klimat som kyler planeten. Att skjuta upp små reflekterande partiklar är en av de omtalade teknikerna.

Dels finns en tanke om att spraya aerosoler över en yta nära jorden, oftast över ett hav. Dels vill man se till att skjuta ut dem i stratosfären, där partiklar stannar under längre tid. Förutom det förespråkar en del att vi ska använda svaveldioxid för att motverka uppvärmingen.

Andra idéer bygger på att ändra molnens färg eller form. Det finns också de som förespråkar att skjuta ut reflekterande material långt ut i rymden, så att de kan fånga upp strålning där, men den idén tycks inte vara aktuellt för Vita Husets undersökning.

Konstgjort klimat kan slå tillbaka

Metoden med svaveldioxid är enklast. Den är också hårt kritiserad, eftersom det medför surt regn, skador på miljön och hälsoeffekter, bland annat på människors luftrör.
Även de andra metoderna medför risker, då det är svårt att beräkna hur de slår.

Men nu har det blivit bråttom att försöka hämma klimatförändringarna, och Vita Huset vill därför undersöka metoderna mer utförligt genom forskning, så att de kan förfinas.
Det handlar om att balansera riskerna med ett konstgjort klimat mot nackdelarna med en katastrofalt förhöjd temperatur på jorden, konstaterar CNBC.

Det finns olika sätt att sprida aerosoler. Enligt en gammal plan som lanserades till president Lyndon B Johnson redan 1965, kan man regelbundet skjuta ut reflekterande partiklar över havet. För att åstadkomma en procents ökad reflektivitet skulle det kosta 500 miljoner dollar per år, enligt den mycket tidiga rapporten.

ANNONS

Nu skulle det i så fall bli dyrare: 10 miljarder dollar per år.

Men möjligen är det bättre att göra en större satsning på att spraya aerosoler i stratosfären – effekterna skulle åtminstone vara i två år och därmed bli mer bestående, tror många.

Ingen tror att geoengineering skulle kunna ersätta omställning i dag. Snarare är det ett sätt att köpa sig lite mer tid för att få hållbara lösningar på plats.

Läs också:

Forskare vill manipulera klimatet 2022

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS