Nästa fabrik för Northvolt hamnar i Tyskland – eller i USA. Avgörande? Hur stora subventioner politikerna lockar med när tusentals jobb och miljardinvesteringar ligger i potten.

Det skulle bli Heide i norra Tyskland. Sedan ändrade ett politiskt utspel i USA spelplanen. Nu kan Northvolts nästa batterifabrik hamnar i Nordamerika istället, skriver SvD.

ANNONS

På området i norra Tyskland planeras fortfarande en jättefabrik för batterier till elbilar.

Det handlar om investeringar på cirka 45 miljarder kronor, 3 000 jobb, bostäder, nya vägar och järnvägsspår.

”Energi i överflöd”

”Vi har grön energi i överflöd och producerar långt mer än vad vi själva förbrukar”, berättar Stefan Mohrdieck, regionens högsta förvaltningschef, till SvD.

”Perfekt för Northvolt som ju behöver mängder av miljövänlig energi. Det var därför de ville hit”, minns han.

Men i augusti förra året skrev USA:s president Joe Biden under miljardtunga stödprogrammet ”Inflation Reduction Act”, ett program som ska främja investeringar i miljövänlig teknik och energi.

Moroten i satsningen? Skattelättnader på 370 miljarder dollar – om produktionen helt eller övervägande sker i USA.

”Det förändrade spelplanen över en natt”, säger Stefan Mohrdieck.

ANNONS
ANNONS

USA mest intressant?

Northvolts vd Peter Carlsson förklarade bara någon månad senare, i en tysk tidningsintervju, att de amerikanska subventionerna sänker produktionskostnaderna i USA med 30-40 procent.

”Det är verkligen stort. USA kan på det sättet bli det mest intressanta landet i hela världen för tillverkning av battericeller”, förklarade Peter Carlsson och strödde ytterligare salt i såren hos tyska regionpolitiker.

I februari i år uttalade sig Peter Carlsson igen, denna gång hos Bloomberg.

”Olyckligtvis finns det en risk för att det amerikanska programmet leder till att Europa förlorar momentum”, sade Carlsson där i ett utspel som alla tolkade som att han ville se hur Europa, främst Tyskland, skulle matcha det amerikanska erbjudandet.

EU lättar på regler

Svar fick han – från EU. I mars kom ”Net Zero Industrial Act” där man mjukar upp de europeiska subventionsreglerna.

Ambitionen är att den vägen bidra till att 40 procent av EU:s gröna teknik, bland annat batterier, tillverkas inom unionen senast 2030.

Det räcker inte, menar tankesmedjan Transport & Environment som räknar med att Bidens satsning slår mot de 50 stora fabriker för batterier som just nu planeras i Europa.
Tankesmedjan tror att två tredjedelar av projekten är i farozonen, vilket skulle motsvara batterier till 18 miljoner bilar.

ANNONS
ANNONS

Flera projekt hotas

Till de mest hotade hör enligt rapporten Teslas planerade fabrik i Grünheide utanför Berlin, som får ge vika för en starkare satsning på USA.

Samma sak gäller Italvolt i norra Italien där svensken Lars Carlström är grundare och vd, men även den planerade Northvolt Drei i Heide.

Northvolt avvaktar och följer vad som sker i Bryssel, Berlin och delstaten Schleswig-Holstein.

Ett slutgiltigt beslut om investeringen har flera gånger skjutits upp, enligt mediauppgifter.

Två enorma projekt

Beslutet är svårt av flera skäl – framförallt eftersom det är tveksamt om Northvolt mäktar med två enorma satsningar – en i Tyskland, en i USA – på samma gång när det handlar om tiotals miljarder kronor i båda fallen.

Det behövs mer kapital. Northvolt har hittills dragit in motsvarande 90 miljarder kr från investerare, men behöver mer.

Enligt Financial Times förhandlar man med banker om krediter på 5 miljarder dollar och förbereder en börsnotering.

ANNONS
ANNONS

”Beror på många saker”

”Självklart finns det en börsnotering i åtanke – tidpunkten för den beror på många saker”, sade Northvolts styrelseordförande Jim Hagemann Snabe i början av året.
Tidpunkten avgörs utifrån när kapital behövs och aktiemarknaden är gynnsam, tillade han.

Northvolt följer nu utvecklingen noga och har låtit förstå att mycket förbättrats till Europas fördel de senaste veckorna, men om det räcker är oklart.

Vid sidan av subventioner är elpriset avgörande för Northvolts investering och där är det fördel USA.

I dagsläget är det pris Northvolt får betala i Tyskland flera gånger högre än de cirka fem cent per kWh man väntas få betala i USA.

Läs även: Northvolt jagar mer pengar – vill bli störst i Europa [Dagens PS]