Tyskland satsar hundratals miljarder på grön industri

Uppdaterad: 05 juni 2023Publicerad: 05 juni 2023
Enligt Tysklands minister för ekonomi och klimat, Robert Habeck, riktar sig landets nya subvetionsprogram för minskning av industrins koldioxidutsläpp till de mest utsläppande bolagen
Enligt Tysklands minister för ekonomi och klimat, Robert Habeck, riktar sig landets nya subvetionsprogram för minskning av industrins koldioxidutsläpp till de mest utsläppande bolagen. (Foto: TT)

Tyskland satsar drygt 582 miljarder kronor i subventioner på att göra sin tunga industri grön, subventionsprogrammet måste dock godkännas av EU.

ANNONS
ANNONS

Enligt Tysklands minister för ekonomi och klimat, Robert Habeck, riktar sig landets nya subventionsprogram för minskning av industrins koldioxidutsläpp till de mest utsläppande bolagen.

Tyskland planerar att hjälpa sin energiintensiva tillverkningsindustri byta till klimatneutral teknik genom subventioner på cirka 50 miljarder euro, motsvarande drygt 582 miljarder kronor, det rapporterar Bloomberg.

Till de mest utsläppande bolagen

Subventionsprogrammet ska löpa över 15 år och vara öppet för bolag som årligen släpper ut minst 10 kiloton koldioxid, det behöver dock godkännas av EU.

Programmet ska täcka kostnader för ren produktion och Tysklands cement- kemikalie-, och stålindustrin skulle kunna dra nytta av stödet.

Tysklands minister för ekonomi och klimat, Robert Habeck, sade vid en presskonferens att programmet riktar sig till de bolag som släpper ut mest koldioxid.

ANNONS
ANNONS

350 miljoner ton koldioxid

Den tyska regeringen räknar med att initiativet kommer ge en minskning med 350 miljoner ton koldioxidutsläpp till 2045, vilket är en tredjedel av industrins mål.

Tyskland har som mål att minska sina koldioxidutsläpp med en tredjedel till 2030 och nå nettonoll till 2045, nyckeln för att nå dit är att få ned industrins utsläpp.

Tysklands stålsektor står för ungefär 30 procent av den tyska industrins koldioxidutsläpp.

Staten står för mellanskillnaden

Med subventionsprogrammet skulle den tyska staten täcka skillnaden i kostnad för produktionen av konventionellt stål och produktionen av grönt stål.

För andra branscher skulle det fungera på liknande sätt.

ANNONS

Bolagen ska lägga fram förslag på vilket stödbelopp de behöver och de lägsta förslagen får finansiering.

På grund av programmets struktur har subventionsprogrammets exakta storlek ännu inte fastställts, men det tyska ekonomiministeriet sade att beloppet kommer hamna någonstans runt 50 miljarder euro, skriver Bloomberg.

Liknar Nederländernas plan

Tysklands plan liknar den plan som används i Nederländerna, men EU-kommissionen måste fortfarande godkänna Tysklands plan.

Enligt Robert Habeck finns en grundläggande överenskommelse på plats men EU måste kontrollera att programmet är inriktat på operativa utgifter och se till att det, i kombination med andra program, inte leder till överfinansiering.

Vill du läsa de senaste nyheterna om ekonomi och företag? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: Tysk recession: “Kan drabba Sverige mer än vi tror”

ANNONS
ANNONS
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science.