Island har haft tusentals små jordbävningar de senaste dagarna. Nu varnar experter för ett vulkanutbrott kan vara nära. 

ANNONS

Islands meterologiska myndighet har rapporterat om flera tusen små jordbävningar de senaste dagarna på ön mitt i Atlanten som har hög seismisk aktivitet, där den hittills största var av magnituden 5,5 på Richterskalan. Grapevine.is rapporterar att mer än hälften av jordbävningarna är under magnituden 1, men 101 stycken har varit över 3 i magnitud.

Vulkanologen Þorvaldur Þórðarson säger till tidningen Fréttablaðið att jordbävningarna är en trolig indikator på att ett vulkanutbrott från någon av landets 130 vulkaner kan vara nära. Han nämner Fagradalsfjall som mest trolig, men det skulle även kunna röra sig om vulkanerna Svartsengi, Krýsuvík, Móhálsadal eller Vigdísarvelli.

”Det måste noteras att inget av dessa utbrott är livshotande. De kommer inte att spränga allt. Det här kommer att bli lavautbrott och människor kommer att ha tid att fly. Men om lavaflödena ligger nära infrastruktur finns det risk att de skadas eller till och med förstörs. Vi har gått in i en utbrottssäsong och måste göra allt vi kan för att minska effekten av de utbrott som kommer att inträffa inom en snar framtid”, säger vulkanologen Þorvaldur Þórðarson till Fréttablaðið.

ANNONS
ANNONS

Läs även: Bill Gates backar projekt på Island – omvandlar CO2 till sten [Dagens PS]