Dagens PS

Tusentals giftiga kemikalier i plast

Det finns hela 16 000 olika kemikalier i plast och 4 200 av dem anses vara mycket farliga för miljön och för människors hälsa
Det finns hela 16 000 olika kemikalier i plast och 4 200 av dem anses vara mycket farliga för miljön och för människors hälsa. (Foto: Pixabay)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 18 mars 2024Publicerad: 18 mars 2024

En ny rapport konstaterar att det finns tusentals farliga och giftiga kemikalier i plast samt att de flesta är oreglerade.

ANNONS
ANNONS

De kemikalier som används för att tillverka plast kopplas allt mer till skador på människors hälsa och på miljön, det skriver CNN.

Hela tiden nya kemikalier

Nya plastkemikalier kommer hela tiden in på marknaden och det är svårt för tillsynsmyndigheter och beslutsfattare att avgöra hur stort problemet med dessa kemikalier är.

Forskare har nu för första gången samlat regulatoriska och vetenskapliga data i syfte att utveckla en databas över alla kända kemikalier som används i produktion av plast.

Det handlar om hela 16 000 olika plastkemikalier av vilka minst 4 200 anses vara mycket farliga för miljön och för människors hälsa.

“Endast 980 av dessa mycket farliga kemikalier har reglerats av myndigheter runt om i världen, vilket innebär att 3 600 kemikalier är oreglerade, och dessa är bara de kända kemikalierna”, säger Martin Wagner till CNN.

Han är docent i biologi vid Norges tekniska och naturvetenskapliga universitet i Trondheim samt första författare och projektledare för Plast Chem Report, som släpptes förra veckan.

Det finns många fler oreglerade kemikalier och enligt honom känner vi helt enkelt inte till hur de kan vara farliga för vår egen hälsa eller för miljön.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

Hot mot hälsan

Barnläkaren och biologiprofessorn Philip Landrigan, chef för programmet för global folkhälsa och det gemensammas bästa samt Global Observatory on Planetary Health vid Boston College, har inte varit inblandad i rapporten men anser att den är viktig.

“Det är den mest omfattande katalogen över kemikalier i plast som jag har sett”, säger han till CNN.

Han var huvudförfattare till Minderoo – Monaco Commission on Plastics and Human Health, ett globalt konsortium av forskare, sjukvårdspersonal och policyanalytiker vars uppgift är att följa plast från produktion till slutprodukt.

I en rapport från mars förra året, fastslog konsortiet att plast, i varje enskilt skede av sin livscykel, är förknippad med skador på människors hälsa.

“Denna nya rapport understryker vad vi fann. Plast utgör ett mycket verkligt hot mot människors hälsa. Plasterna och kemikalierna i dem kräver en mycket strängare reglering än den vi har haft hittills”, säger han till CNN.

Nanoplast i hjärnan kopplas till Parkinsons och demens

Forskare har funnit att nanoplast, extremt små plastpartiklar som bryts ned och finns i miljön runt omkring oss, kan påverka ett specifikt protein i hjärnan.

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS