Dagens PS

Stockholmsbolag granskar din klimatkompensation

Trädplantering på Borneo
Trädplantering på borneo. Att återställa skog och land är en vanlig klimatkompensation. Men det kräver övervakning. (Foto: Gustav Sjöholm / TT)
Malin Beeck
Malin Beeck
Uppdaterad: 28 okt. 2022Publicerad: 28 okt. 2022

Klimatkompensationen är ett sätt för näringsliv och andra aktörer att betala för sina egna utsläpp. Tanken är att någon annan minskar sina utsläpp mot betalning från utsläppare. Metoden möter kritik för att vara osäker, men ett bolag i Stockholm vill ändra på det.

ANNONS
ANNONS

Earthbanc är ett bolag med ett litet internationellt team och kontor i Sverige. Det har bara existerat i tre år. Verksamheten samarbetar med European Space Agency för att via satellit övervaka koldioxidutsläpp. Affärsidén är följande:

Eftersom näringslivet lutar sig mot olika sorters klimatkompensation som har visat sig opålitliga – ibland rena bluffen – så ska data från Earthbank guida kunder till rätt projekt och se till att de fungerar.

Det är inte så lätt som det låter: Dels är det svårt att kontrollera, dels går även de mest välmenande projekten i stöpet. Ett exempel är trädplantering.

Femtedel av projekt för klimatkompensation underkända

Att plantera träd som ska suga åt sig den koldioxid man själv släpper ut fungerar i teorin. Men det fungerar bara om trädet står kvar och fortsätter binda kol. Om det brinner upp, dör, sköljs bort eller blir nedhugget fortsätter trädet inte längre att kompensera.

Dessvärre är det ett öde som möter en hel del trädplanteringar. Det samma gäller flera andra kompensationsprojekt som handlar om att återställa mark.

Tom Duncan, bolagets vd, säger till den amerikanska tidningen Time att det är viktigt för den som kompenserar att veta hur det går.

”Man vill veta: Finns träden kvar?” säger Duncan till Time. ”Har träden fällts eller bränts? Är marken översvämmad? Våra satellitbilder med fjärranalys och granskning via AI berättar om den exakta mängden koldioxid i en region, och vi kan jämföra det med kraven som ställs på kompensationen.”

Bolaget menar att deras teknik på ett mer exakt sätt räknar ut koldioxidhalt och vilka projekt som fungerar. Projekt som uppnår bättre resultat än de från början påstått får ett A-betyg av Earthbanc.

Ungefär 20 procent av projekten får emellertid det underkända F-betyget och får ingen rekommendation.

Tidig finansiering till rätt aktör

Det hela ska fungera som en vägledning för att kolla om projekt för klimatkompensation gör det som de utger sig för att göra, om påståendena om projekten fortfarande är aktuella och om de är trovärdiga.

ANNONS

Earthbanc samarbetar med personer som vill utveckla projekt för klimatkompensation. Det kan handla om privata aktörer, bland annat bönder, som vill finansiera ett mindre utsläppsintensivt skogs- eller jordbruk. Genom att på ett tidigt stadium ordna finansiering för att låta träden stå kvar blir det lättare att inte hugga ner dem, menar bolaget.

Läs också:

Privat system för koldioxidkompensation dröjer

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS