Dagens PS

Rymdbaserad solkraft – framtid eller science fiction?

Rymdbaserad solkraft
En konstnärs koncept om rymdbaserad solkraft. (Foto: NASA)
Daniel Jacobs
Daniel Jacobs
Uppdaterad: 16 okt. 2023Publicerad: 07 jan. 2022

Kan vi bygga kraftstationer i rymden? Det frågar sig Financial Times i en minidokumentär där de försöker reda ut om rymdbaserad solkraft är ren science fiction, eller mänsklighetens framtid. 

ANNONS
ANNONS

USA:s myndighet för rymdfart och rymdforskning, NASA (National Aeronautics and Space Administration) påstod redan 1977 att rymdbaserad solkraft skulle ersätta fossila bränslen. Men det har ännu inte hänt. Och självaste Elon Musk har kallat det för “den galnaste idén någonsin”.

Men det finns de som tror väldigt mycket på idén om att solpaneler i rymden ska samla upp energi och skicka ner den till jorden med mikrovågor. Det finns en hel del stora fördelar med konceptet – det är alltid full sol i rymden, med mer intensiv styrka.

Rymdbaserad solkraft inte beroende av väder

Till skillnad från solpaneler på jorden skulle rymdbaserad solkraft vara online nästan hela tiden. Det blir därmed ett alternativ för grundförsörjning av elkraft, vilket är raka motsatsen till den väderberoende sol- och vindkraften.

Teknologin har också stor potential på så vis att det skulle gå att rikta om energistrålen från rymden till där den behövs allra mest, vilket skulle kunna hjälpa till vid exempelvis naturkatastrofer.

Men det finns också stora problem – framför allt i överföringen av kraft till jorden och att göra det kostnadseffektivt. Att skicka upp rymdraketer till rymden och skicka ner energi tillbaka kostar mycket pengar, och frågan är om det är värt investeringen.

Kina satsar redan nu

Financial Times intervjuar John Mankins, tidigare fysiker på NASA. Han presenterar sig som en av de ledande experterna inom rymdbaserad solkraft, och han är övertygad om att det är en teknologi som inte bara kommer att fungera – det är nyckeln till vår gröna framtid och kan vara verklighet om tio år.

ANNONS

Även Storbritanniens regering har beställt en rapport om rymdbaserad solkraft som kallades för “teoretiskt möjlig, ekonomiskt konkurrenskraftig och i linje med Storbritanniens regerings prioriteringar.”

Det är inte heller bara en idé på papper – Kina arbetar med ett projekt kring teknologin där en prototyp förväntas komma nästa år.

Läs även: Kina har klagat till FN om SpaceX – nära krock

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS