Allt fler väljer att resa med privatjet, och i Europa stiger nu de privata flygningarna till aldrig tidigare skådade nivåer.

ANNONS

Bilden av privatjet är att de används av miljardärer i USA. Men nu stiger resandet med privatjet Europa, både i jobbet och under bekväma semesterresor, till rekordnivåer. Förra året ökade antalet privatflygningar med 64 procent till hela 572 806 flygningar.

Och de flesta resorna var extremt korta – under 750 kilometer, visar en ny rapport från miljöorganisationen Greenpeece skriver CNBC.

14 gånger farligare än kommersiellt flyg

Redan vanligt flyg skadar klimatet, och med privatjet blir det ännu värre då en privatjet är ett mindre plan med oftast bara en eller få resenärer. Utsläppen från privata jetplan i Europa har skjutit i höjden i snabbare takt än det kommersiella flyget de senaste åren.

Data från den icke-statliga organisationen Transport & Environment visar att privatjetplan är upp till 14 gånger mer förorenande än kommersiella flygplan per passagerare, och upp till 50 gånger mer förorenande än tåg.

Det beror på att ett enda privat jetplan på bara en timme kan släppa ut två ton koldioxid. Samtidigt genererar en genomsnittlig person i EU ut 8,2 ton koldioxid i under ett helt år.

Pandemin och ultra-rika bakom boomen

Analysen visade att länderna med flest privatflygningar i Europa förra året var Storbritannien, Frankrike och Tyskland.

De mest populära destinationerna för privatjet i Europa 2022 var den franska rivieran, Paris och Genève.

Fler andel ultra-rika, starkare efterfrågan på privatjet även för semesterresor, de minskade restriktionerna i spåren av Covid-19, är några av de faktorer som ligger bakom ökningen av privatflyg.

Privatjet i strid med klimatet

Klara Maria Schenk vid Greenpeace menar att den alarmerande tillväxten av flygningar med privatjet är helt i strid med all vetenskap om klimatet, som säger att vi måste minska CO2-utsläppen omedelbart för att undvika total katastrof.

ANNONS
ANNONS

”Att minska oljedrivna transporter omedelbart är en ”no-brainer”, som börjar med ett förbud mot energislösande ultra-förorenande privatjets som inte ger något värde för människor, men som ändå  dem med skadar vårt klimat, miljö och hälsa, säger hon”.

Vill du läsa mer nyheter? Så här enkelt tar du del av Dagens PS kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs även: Elon Musk flyger mest med privatjet av alla miljardärer [Dagens PS]