Dagens PS

Renare litium-framställning till elbilar

Litiumanläggning
Att hållbart kunna utvinna litium är en fråga som måste lösas för att förhindra miljöförstöring i stor skala. (Foto: TT)
Johan Augustin
Johan Augustin
Uppdaterad: 12 maj 2023Publicerad: 12 maj 2023

Nu ska framställningen av litium bli renare till det ökande antalet elbilar på världsmarknaden. Nu arbetar forskare med nya tekniker för att utvinna den allt mer populära metallen. 

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

“Litium har aldrig behövts på den här nivån tidigare, så det har inte varit mycket forskning och utveckling på området. Jag såg en möjlighet att återuppfinna hur det produceras”, säger Teague Egan, en tidigare Tesla-investerare som nu har startat EnergyX.

Bolaget består av forskare och ingenjörer som tillsammans producerar litium genom att spruta in saltlösning under jordens yta, där men därmed undviker öppna dammar som är det vanliga sättet att utvinna metallen från, skriver Business Insider.

Framställning av litium är oförändrad

Sätten att utvinna litium har egentligen inte förändrats mycket på ett par årtionden, det sker antigen genom brytning i öppna dagbrott eller genom att man pumpar in saltvatten i stora avdunstningsdammar där solen sedan hjälper till att koncentrera litium.

Genom att istället använda vad man kallar direkt litiumextraktion, så kan EnergyX dra ut mycket mer litium på kortare tid och därmed hoppa över avdunstningdammar helt och hållet.

Hitta hållbara alternativ

Att hitta nya hållbara sätt att utvinna den viktiga metallen är avgörande eftersom litium blir allt viktigare på världsmarknaden sedan den globala  elbilsförsäljningen skjuter i höjden. Under detta och nästa årtionde kommer hundratals nya gruvor att behövas och det innebär samtidigt att människor och natur nära gruvorna drabbas när kemikalier som används vid framställningen läcker ut, och stora markområden tas i bruk – vilket bland annat drabbar ursprungsbefolkningar.

EnergyXs teknik går ut på att spruta in saltvatten som absorberar litium, där både minimalt med färskvatten och kemikalier används enligt bolaget, och saltlösningen kan sedan återinjiceras under jorden för att minimera störningar på grundvattnet.

ANNONS

Läs även: Studie slår sönder myten om elbilar – det är renare

Läs även: Chile ska förstatliga sin litiumindustri

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien. Lång erfarenhet av resereportage.

Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien. Lång erfarenhet av resereportage.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS