Porsche har startat produktionen av e-bränsle. Än så länge är det ett pilotprojekt men biltillverkaren vill se en stor produktion framöver.

ANNONS

Porsche har redan tidigare sagt att man till stor del kommer satsa på elbilar inom de närmaste åren, där hela 80 procent av modellerna ska vara just elektriska till 2030. Nyheten som kom under tisdagen förändrar inte den tidsramen, utan Porsche lägger istället in ytterligare en grön växel och satsar på produktionen av e-bränsle, där det syntetiska bränslet beskrivs som nästan helt koldioxidneutralt.

Porsche har stora mål

Pilotprojektet i Chile startade under tisdagen och Porsche kommer skruva upp produktionen och har som mål att producera stora mängder e-bränsle inom ett par årtionden, skriver CNBC.

Man kommer inte behöva bygga om sin bil om man vill tanka med e-bränsle, det är bara att byta ut mot bensin eller diesel. Olja kommer dock fortfarande finnas kvar och smörja motorerna.

Med produktionen av e-bränsle kan bolag som Porsche fortsätta att tillverka sina konventionella modeller som ikoniska  911, och det var just en 911 som fylldes upp med det syntetiska bränslet vid fabriken i Chile under tisdagen.

”Potentialen med e-bränsle är enorm”, säger Michael Steiner, Porsches utvecklingschef i ett pressmeddelande och tillägger att det för tillfället rullar 1,3 miljarder fordon med förbränningsmotorer över hela världen.

Tanka med hållbara alternativ

Istället för att snabbt skaffa elbil kan man därför som bilägare framöver tanka med hållbara alternativ sedan många av dessa bilar kommer finnas kvar i decennier.

”E-bränsle erbjuder ägarna av befintliga bilar ett nästan koldioxidneutralt alternativ.”

ANNONS
ANNONS

Läs även: Krönika: Ett moraliskt dilemma i form av en Porsche [Dagens PS]

Läs även: Porsche tar plats i tyska prestige-indexet [Dagens PS]