Dödssiffrorna stiger från det extremväder med kraftiga översvämningar som drabbat Tyskland och Belgien. Minst 100 personer har dött och 1 300 personer saknas.

ANNONS

Stora skyfall under ett stort oväder har fått floderna i västra Tyskland och i Belgien att svämma över kraftigt. I staden Köln i Tyskland uppmättes 150 millimeter nederbörd under torsdagen, en siffra som enligt klimatforskaren Johan Rockström aldrig uppmätts i den delen av världen tidigare. Vattennivåerna stiger också i nederländerna.

”Det är inget annat än en naturkatastrof av stor skala, som sker tidigare än vad alla vetenskapliga prognoser har kunnat förutsäga”, säger Johan Rockström, professor i global miljövetenskap, till Aftonbladet.

Värre än prognoserna

Klimatforskningen har länge varnat för extrema väderhändelser som en följd av den globala uppvärmningen. Enligt Rockström är det som händer just nu i Tyskland och Belgien dock betydligt värre än forskarnas prognoser.

Flera städer har tvingats evakuera sina medborgare, och många andra har tvingats ta skydd på hustak för att inte dras med i vattenmassorna. Över 100 personer har bekräftats döda och mer än 1 300 personer saknas bara i Tyskland. I Sinzig i Tyskland har 12 personer på ett gruppboende för personer med särskilda behov avlidit.

”Det är fruktansvärt. Medarbetarna är i chock men de försöker hjälpa till så gott de kan. De hjälper till med att leta efter saknade personer”, säger boendets vd Stefan Möller till den tyska tidningen Bild.

”Den här händelsen ligger så långt utanför det mest extrema vi kunnat projicera. Det har inte funnits någon förväntan på det här. Det är mer extremt än det extrema vi förväntat oss”, säger Johan Rockström till Aftonbladet.

”Klimatförändringarna har anlänt” 

Veckans extremväder i Tyskland beror på klimatförändringarna, tror också de tyska politikerna.

ANNONS
ANNONS

”Vi kommer att drabbas av liknande händelser om och om igen, det betyder att vi måste snabba på klimatskyddande åtgärder, för klimatförändringarna är inte begränsade till en delstat”, säger Armin Laschet, ministerpresident i Nordrhein-Westfalen, rapporterar BBC.

Läs mer: Greta Thunberg om EU:s gröna deal: ”Minst sämst”