Dagens PS

Miljöorganisationer försöker stoppa tre nya norska olje- och gasfält

Norskt oljefält i Nordsjön. Miljöorganisationen har nu bett en norsk domstol stoppa utvecklingen av tre nya olje och gasfält i Nordsjön
Norskt oljefält i Nordsjön. Miljöorganisationen har nu bett en norsk domstol stoppa utvecklingen av tre nya olje och gasfält i Nordsjön. (Foto: TT)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 04 mars 2024Publicerad: 28 nov. 2023

Två miljöorganisationer ber i en stämningsansökan en norsk domstol blockera utvecklingen av tre olje- och gasfält i Nordsjön. 

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

I dag, tisdag, har Greenpeace och dess partner Nature and Youth lämnat in en stämningsansökan gällande olje- och gasfälten Breidablikk, Yggdrasil och Tyrvingfält, det rapporterar Reuters.

Aggressiv fossilpolitik

I oktober, fyra månader tidigare än förväntat, startade Breidablikk sin produktion. Tyrvings och Yggdrasils produktion planeras starta 2024 respektive 2027.

De tre olje- och gasfälten har sammanlagda reserver på cirka 875 miljoner fat oljeekvivalenter. Stämningen hänvisar till otillräcklig bedömning av den globala klimatpåverkan av framtida petroleumanvändning.

“Norges aggressiva fossilpolitik innebär en katastrof för klimatet och människorna runt om i världen. Vi har inget annat val än att konfrontera den norska regeringen i domstol angående de illegala oljefälten”, säger chefen för Greenpeace Norge, Frode Pleym, till Reuters.

ANNONS

Senaste nytt

Överväga effekterna av utsläpp

År 2020 förlorade de två miljöorganisationerna ett mål i Norges högsta domstol, målet gällde arktisk borrning men domstolen fastslog att Norges regering och parlament har stor befogenhet att tilldela nya oljearealer.

Norges högsta domstol noterade dock även att landets regering, när nya fält byggs ut, bör överväga effekterna av de totala utsläppen, inklusive när olja och gas efter hand förbränns.

ANNONS

I sin stämning hävdar Greenpeace och Nature and Youth att det norska energidepartementet, när det godkände de tre projekten, struntade i att redogöra för framtida utsläpp.

Miljöorganisationerna menar att Oslo tingsrätt därför bör ogiltigförklara de tre godkännandena och utfärda preliminära förelägganden.

Exporterad olja

Den norska staten har avvisat den uppfattningen och menar att energidepartementets beslut är giltiga eftersom lagar och regler inte kräver att Norge ska bedöma konsekvenserna av utsläpp från exporterad olja.

Goeran Oesterman Thengs, en advokat som representerar Norges regering, sade i en inlaga till domstolen att: “Konsekvensbedömningarna är i linje med gällande regler”, det skriver Reuters.

Vill du läsa de senaste nyheterna om ekonomi och företag? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: Norges vinst från olja och gas större än Sveriges statsbudget Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS