EU-parlamentet skickar tillbaka förslaget om en ändrad utsläppshandel till miljöutskottet efter att förslaget föll i onsdags.

ANNONS

När EU försöker nå målen i planen Fit for 55 ser unionen över en mängd verksamhetsområden, däribland sitt system för utsläppshandel. Det skriver Dagens Industri.

EU-kommisionens miljöutskott har tagit fram en plan som innebär att antalet utsläppsrätter minskar med 4,2 procent per år. Den gratistilldelning som finns i dag föreslås helt upphöra 2030.

Den liberala partigruppen menar emellertid att det är att gå för långt och har därför tagit fram ett eget förslag tillsammans med konservativa partier.

De andra partigrupperna har nu valt att rösta ner det nya, reviderade förslaget. Argumentet är att det helt enkelt blev för urvattnat.

”En oförväntad situation har uppstått”, sade Pascal Canfin, en fransk liberal som är ordförande i parlamentets miljöutskott, till Europaportalen.

Utsläppshandel omfattar 45 procent av utsläpp

Nu ska förslaget få en ny vända i miljöutskottet. Många av de svenska politiska företrädarna vädrar ett stort missnöje med utgången.

Emma Weisner (C), säger att hon är ”enormt besviken” över utgången, och Moderaternas Jessica Polfjärd kritiserar vilka de gröna och socialdemokratiska partierna har gjort gemensam sak med. Miljöpartiets Jakob Dalunde menar å sin sida att förslaget hade blivit för urvattnat om det inte hade röstats ned.

ANNONS
ANNONS

Utsläppshandeln omfattar i dag bolag som står för 45 procent av Europas utsläpp. Redan 2019 hade de överträffat målsättningarna inför 2020, och många tycker att reglerna fortfarande är för slappa.

Läs också:

Laddhybrid kan bli osäljbar – nya EU-regler [Dagens PS]