Dagens PS

Klimatforskning får Nobelpriset i fysik

Nobelpriset i fysik
Syukuro Manabe, Klaus Hasselmann och Giorgio Parisi får dela på Nobelpriset i fysik. (Foto: TT)
Daniel Jacobs
Daniel Jacobs
Uppdaterad: 05 okt. 2021Publicerad: 05 okt. 2021

Syukuro Manabe, Klaus Hasselmann och Giorgio Parisi får dela på Nobelpriset i fysik för viktiga upptäckter för att förstå jordens klimat. 

ANNONS
ANNONS

Nobelpriset i fysik går till tre personer som har utvecklat nya metoder för att beskriva komplexa system och att kunna förutsäga deras långsiktiga beteende. De är svåra att förstå, eftersom de kännetecknas av slump och oordning, skriver SVT.

Syukuro Manabe, Senior Meteorologist vid Princeton University, USA, visade hur ökad koldioxidhalt i atmosfären ger upphov till högre temperatur på jordytan och ledde under 1960-talet utvecklingen av fysikaliska modeller för jordens klimat, vilket la grunden för dagens klimatmodeller.

Klaus Hasselmann, Professor, Max-Planck-Institut für Meteorologie, Hamburg, Tyskland, skapade en modell där väder och klimat kopplades samman och visade hur klimatmodeller kan vara pålitliga trots att vädret är omväxlande och kaotiskt. Metoderna har kunnat visa att temperaturökningen i atmosfären beror på mänskliga utsläpp av koldioxid.

“Det ger ett ytterligare bevis på att vetenskapen har mognat och att vi vet att mänskligheten påverkar klimatsystemet. Det finns ingen tvekan längre”, säger Johan Deliang Chen, professor i fysisk meteorologi och naturgeograf till SVT.

Giorgio Parisi, Professor vid Sapienza Universitá di Roma, Italien, upptäckte runt 1980 ”dolda mönster i oordnade komplexa material”. Han har bland annat forskat på hur fåglar flyger i formation.

Upptäckterna beskrivs som de viktigaste bidragen inom teorin för komplexa system, som används i fysiken men också matematik, biologi, neurovetenskap och maskininlärning.

Läs även: Nobelpriset i medicin till forskning om somatosensation

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS