Dagens PS

Nobelpriset i medicin till forskning om somatosensation

Nobelpriset medicin
David Julius och Ardem Patapoutian tilldelas Nobelpriset i fysiologi eller medicin för sina upptäckter av receptorer för temperatur och beröring. (Foto: TT)
Daniel Jacobs
Daniel Jacobs
Uppdaterad: 04 okt. 2021Publicerad: 04 okt. 2021

David Julius och Ardem Patapoutian tilldelas Nobelpriset i fysiologi eller medicin för sina upptäckter av receptorer för temperatur och beröring.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

“Det här årets Nobelpris hänger ihop med vår förmåga att känna temperaturer och beröring, det som kallas somatosensation”, säger Patrik Ernfors vid Nobelförsamlingen.

David Julius är professor vid University of California, San Francisco. Han använde bland annat medlet capsaicin från chilipeppar för att identifiera en sensor i nervändar på huden som svarar på hetta. Ardem Patapoutian är professor och forskar på Scripps Research i La Jolla, Kalifornien. Han har forskat kring hur celler känner av mekaniskt tryck, på molekylär nivå, skriver Dagens Nyheter.

“Upptäckten är en väldigt grundläggande pusselbit som vi har saknat som vi nu har hittat för att förstå hur man kan översätta de fysikaliska fenomenen ut i världen som temperatur, till elektriska signaler som går upp i hjärnan. Det saknades just den här förståelsen för hur man gör den här överföringen”, säger Anna Wedell, professor i medicinsk genetik och ledamot i Nobelkommittén för medicinpriset.

På tisdag tillkännages pristagarna av fysikpriset, onsdag kemipriset och torsdag litteraturpriset. Fredspriset tillkännages på fredag och Sveriges Riksbanks pris i ekonomisk vetenskap till Alfred Nobels minne på måndag den 11 oktober.

Läs även: Analys: Greta Thunberg får Nobels fredspris

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS