Dagens PS

Klimatförändringar ger fördelar när människor flyttar

Barnfamiljer får betalt för att lämna Tokyo
Världens städer blir allt större och fler när människor väljer att flytta inom länderna. Foto: TT
Johan Augustin
Johan Augustin
Uppdaterad: 03 juli 2023Publicerad: 03 juli 2023

Nackdelarna till trots så finns det även fördelar med klimatförändringarna. En av dem är när ett allt varmare klimat gör det svårt att odla och människor då flyttar in till städerna i jakt på arbete. I många fall leder det till ett betydligt bättre liv när människor då även har betydligt färre barn än på landsbygden.

ANNONS
ANNONS

Det sker redan över hela världen. Urbaniseringen sker i rasande fart och redan nu bor det fler människor i städerna än på landsbygden, och den siffran kommer öka markant de närmaste årtiondena. I många fall beror det på att det blir svårare att odla marken när utbredd torka eller översvämningar – på grund av ett allt mer oberäkneligt klimat – ställer till det för bönderna, berättar The Economist.

“Säsongerna är inte som tidigare, det är allt varmare och regnen uteblir ofta”, säger Ganso Seyni Ali, en bychef i Niger, ett afrikanskt land där klimatförändringarna syns tydligt.

Men från ett ekologiskt perspektiv behöver inte det vara dåliga nyheter. Snarare tvärtom.

Stadsbor har färre barn

När människor flyttar från landsbygden in till städerna i jakten på arbete. leder det samtidigt till skolgång för barnen och mer utredd läkarvård. Det innebär även att många familjer som tidigare valda att ha många barn som kunde hjälpa till med jordbruket nu istället satsar på att sätta barnen i skola, vilket kostar mycket pengar, och därför väljer de nya stadsborna att ha betydligt färre barn.

Tjänar mer i städerna

Stadsbor tjänar i genomsnitt mer pengar och är inte lika beroende av klimatet. Även om många fattiga människor i till exempel Afrika har siktet inställt på rika länder i bland annat Europa så är det långt från alla som råd att betala vad det kostar att ta sig till Europa. Miljontals, eller upp emot hundratals miljoner människor kommer därför flytta inom sina egna gränser, till städerna där det finns större hopp om framtiden.

Läs även: Tjörn först i världen – koldioxidnegativ hamn

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien. Lång erfarenhet av resereportage.

Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien. Lång erfarenhet av resereportage.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS