Narendra Modis regeringen planerar ett statligt incitamentsprogram för grön vätgas. Man satsar motsvarande 23,4 miljarder kronor för att stimulera industrin i Indien. Samtidigt förväntar regeringen sig att industrin satsar 1000 miljarder.

ANNONS

Grön vätgas är i ropet och Indien hakar på tåget med ett nytt incitamentsprogram som man kommer att presentera i februari. Det uppger nyhetsbyrån Reuters.

Tanken är att öka den vätgasproduktion som landet redan har, genom att sänka produktionskostanden för industrin. I dag kostar ett kilo grön vätgas omkring 300-400 rupier att tillverka, alltså omkring 40-50 kronor.

Trots sina unika egenskaper gör det vätgasen till en dyr produkt. Incitamentsprogrammet förväntas sänka kostnaden med omkring 50 rupier per kilo.

Grön vätgas i flera tillämpningar

Indiens planer liknar de program som redan finns i USA och EU. Att vätgasen är så populär är för att den har en lång rad användningsområden.

Den kan användas som bränsle, energilagring, i olika viktiga produkter som gödningsmedel samt som reduktionsmedel i stålverk, bland annat.

ANNONS
ANNONS

Indien har valt att satsa på en av dessa funktioner hos vätgasen – att man kan tillverka gödningsmedlet ammoniak med dess hjälp. Därmed ingår även grön ammoniak i incitamentsprogrammet.

Nackdelarna med vätgasen är också flera. Den är explosiv och de vanliga metoderna för att framställa vätgas bygger på fossila bränslen och avger växthusgaser. Den gröna vätgasen är i princip fossilfri, men bygger på processen elektrolys.

Den kräver extremt stora mängder förnybar elektricitet, och dras med stora energiförluster.

Men med stora satsningar på just förnybar energi kan vätgasen ändå bli billigare att göra.

Företag i Indien på tårna

Än så länge är de indiska myndigheterna förtegna om projektet, uppger Reuters. Det man vet är att merparten av satsningen kommer att gå till att ta fram elektrolysutrustning och till själva framställningen.

Men flera företag inom den förnybara energisektorn har redan börjat planera för att skala upp sin tillverkning.

ANNONS
ANNONS

Ett av dessa är Adani Enterprises, som ägs av Gautam Adani, världens tredje rikaste person. Bolaget har gjort gemensam sak med franska fossiljätten Total Energies vad gäller satsningen på vätgas.

Fram till 2030 räknar den indiska regeringen med att industrin själv satsar motsvarande 8000 miljarder rupier (cirka 1000 miljarder kronor) på grön vätgas.

Incitamentet för att framställa grön vätgas kommer sannolikt att ligga runt 50 rupier per kg under tre år, enligt regeringen. 70 procent av produkterna vill man sälja på en internationell marknad.

Läs också:

Indiens soptippar stor klimatbov – läcker metan [Dagens PS]