Dagens PS

IEA: Kriget i Ukraina snabbar på övergången till grön energi

Fatih Birol, chef för internationella energimyndigheten IEA
Fatih Birol, chef för internationella energimyndigheten IEA. (Fot: TT)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 28 okt. 2022Publicerad: 28 okt. 2022

Kriget i Ukraina kommer troligtvis snabba på övergången till grön energi, det menar det Internationella energirådet IEA.

ANNONS
ANNONS

Energikrisen och bristen på naturgas gör att vissa länder nu eldar med kol, men IEA tror att det kommer bli kortvarigt och att Rysslands invasion av Ukraina  kommer öka takten i övergången från fossila bränslen, det rapporterar New York Times.

I sin årliga rapport, World Energy Outlook, skriver IEA, att den ökade förbränningen av fossila bränslen väntas bli kortvarig och förutspår för första gången att den globala efterfrågan på fossila bränslen inom en snar framtid kommer nå sin topp.

En viktig anledning till det är att många länder har reagerat på de extremt höga priserna på fossila bränslen och börjat gå över till vindkraftverk, solpaneler, vätgas, elfordon och elektriska värmepumpar.

Mycket starkare åtgärder behövs

I Japan drivs ett nytt program för grön omvandling som ska hjälpa till att finansiera kärnkraft, vätgas och annan teknik som har låga utsläpp. I USA har kongressen godkänt över 370 miljarder dollar, nästan 4 167 miljarder kronor, i utgifter för grön teknik.

Dessutom har Kina, Indien och Sydkorea alla höjt sina nationella mål för kärnkraft och för förnybar energi. IEA menar att övergången till renare energikällor trots detta inte sker tillräckligt snabbt för att undvika att den globala uppvärmningen ska nå farliga nivåer.

IEA menar att regeringar måste vidta mycket starkare åtgärder för att under de närmaste tio åren minska sina utsläpp av koldioxid som värmer upp jorden.

Kolanvändning minskar de närmaste åren

ANNONS

Baserat på den politik som har införts av olika regeringar förväntar sig IEA att den globala kolanvändningen börjar minska under de närmaste åren och att efterfrågan på naturgas kommer nå en platå i slutet av det här årtiondet, oljeanvändningen väntas plana ut i mitten av 2030-talet.

Vill du läsa de senaste nyheterna om ekonomi och företag? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: IEA varnar för ökad oljeanvändning

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS