Dagens PS

Här värms havsvattnet upp snabbt – klimatbuffert i gungning

Antarktis
Havet i Antarktis värms upp, och det går snabbt. (Foto: Nasa)
Johan Augustin
Johan Augustin
Uppdaterad: 13 juni 2023Publicerad: 13 juni 2023

De kalla och djupa havsområdena runt Antarktis har länge sugit upp våra koldioxidutsläpp, men nu värms vattnet upp även här, vilket kan få svåra konsekvenser för hela världen. Området sågs tidigare som en säker klimatbuffert – som nu är i gungning.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Klimatförändringarna har redan börjat förändra havsvindarna och isarna i Antarktis, där forskare sedan slutet på 1980-talet har mätt salthalt och temperaturer i till exempel Weddellhavet, längs Antarktis norra kust. Forskarnas slutsats är att havet värms upp, och det hela går snabbt, visar en ny British Antarctic Survey-rapport som publicerades under måndagen.

Tidigare har Antarktis djupa havsmassor, som dessutom är väldigt näringsrika, fungerat som en klimatbuffert för resten av världen och sugit upp stora mängder av våra årliga koldioxidutsläpp, men nu ser det alltså ut som att det går i en riktning som forskarna helst inte vill se – när havet börjar värmas upp, berättar CNN.

Mindre kallt havsvatten i Antarktis

I volym har dessa områden med kallt havsvatten krympt med 20 procent på tre decennier, samtidigt som vatten som ligger djupare än 2 000 meter har värmts upp fyra gånger snabbare än genomsnittet.

“Tidigare trodde vi att förändringar i djupa havsvatten bara kunde ske under flera århundraden. Men våra observationer från Weddellhavet visar att förändringar även kan ske under bara några decennier”, säger Alessandro Silvano från brittiska University of Southampton, som är medförfattare till den nya rapporten.

Haven tar hand om utsläppen

Haven har redan tagit hand om 90 procent av världens överskottsvärme sedan 1970-talet, och samtidigt tagit hand om runt en tredjedel av koldioxidutsläppen. Problemet är att ny is måste bildas för att fylla på det där kalla isiga vattnet som Antarktis är känt för. Dessa vatten har vidare en viktig roll i att föra syre till nya havsområden.

Att de isiga haven vid Antarktis nu satts i gungning bådar inte gott för klimatet och det marina livet menar Shenjie Zhou, huvudförfattaren till rapporten, som säger att den nya studien är ett “tidigt varningstecken” på vad som kan komma framöver.

ANNONS

Läs även: Antarktis smälter snabbare än förutsett

Läs även: Livsfarliga bakterier hittade under isen i Antarktis

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien. Lång erfarenhet av resereportage.

Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien. Lång erfarenhet av resereportage.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS