Dagens PS

Här värmer algodling tusentals lägenheter

algodling
Spillvärme från elanvändningen i en algodling ska värma upp 2 500 lägenheter i Gustavsberg. (Foto: Vattenfall)
Malin Beeck
Malin Beeck
Uppdaterad: 26 okt. 2022Publicerad: 26 okt. 2022

2 050 lägenheter kommer att ingå i ett nytt fjärrvärmesystem som Vattenfall och AstaReal har byggt tillsammans. Värmen kommer från den energi bolaget använder i sin algodling.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Vattenfall och algproducenten AstaReal har byggt ett unikt system för att föra över algfabrikens överskottsvärme till bostäder i närområdet Gustavsberg.

AstaReal, som extraherar ämnet astaxanthin ur alger, använder mycket el i sin produktion.  ”Överskottsvärmen används nu för uppvärmning av bostäder och lokaler och Gustavsbergsborna får nu mer än 20 procent av sitt värmebehov uppfyllt med hjälp av den nya tekniken”, säger säger Kurosh Beradari, Vattenfalls marknads- och försäljningschef för värme i Sverige, i ett pressmeddelande.

Värmen som man nu fångar upp från fabriken motsvarar 15 miljoner kilowattimmar. Energin kan i och med anläggningen gå ut i fjärrvärmenätet.

Spillvärme från algodling återvinns

Peter Worsöe, vd på AstaReal förklarar att deras produktion är så värmegenererande eftersom odlingen i sig kräver mycket energi. Framställningen kräver både el och nedkylning – vars restprodukt är värme.

Det företagen har byggt är en specialanpassad energianläggning för att återvinna just värmen. Elektriciteten som bolaget använder är klimtneutral, och man använder det mest klimatvänliga köldmediet, poängterar man.

Att ta tillvara spillvärme från industrier i fjärrvärmesystemet är inte unikt. Energibolag samarbetar hela tiden med industrier för att återvinna värmen. Ett annat exempel är Skellefteåkrafts samarbete med gruvbolaget Boliden, som kommer att värma 5000 villor med smältverkets restvärme.

Ungefär 8 procent av all fjärrvärme i Sverige kommer från liknande anläggningar för att leda värmen, enligt Energiföretagen. Ur ett internationellt perspektiv är det mycket.

Läs också:

Långsiktigt fjärrvärmeavtal för Oxelösund

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS