Dagens PS

Hälften av världens sjöar försvinner

Aralsjön
Aralsjön i Uzbekistan och Kazakstan beskrivs som en av världens värsta miljökatastrofer, som beror på överanvändning av vatten. (Foto: TT)
Johan Augustin
Johan Augustin
Uppdaterad: 19 maj 2023Publicerad: 19 maj 2023

Hälften av världens sjöar har minskat i storlek de senaste 30 åren visar en ny rapport. Klimatförändringar och vår ökande vattenanvändning ligger bakom minskningen.

ANNONS
ANNONS

Världens ökande befolkning behöver allt mer vatten till jordbruk, vattenkraft och till dricksvatten. Samtidigt gör klimatförändringarna sitt i att minska storleken på världens sjöar som har gått ner med hälften sedan 1990-talet, visar en ny rapport som en grupp forskare ligger bakom, berättar Reuters.

Hälften av sjöar har minskat i storlek

Det är framför allt klimatförändringarna som leder till allt mindre sjöar, där forskarna undersökte runt två tusen större sjöar mellan 1992 och 2000 och kom fram till att 53 procent av sjöarna hade minskat i storlek.

Förutom att det givetvis drabbar de ekologiska näringskedjorna så drabbar det även de runt två miljarder människorna som bor i anslutning till sjöarna, och rapporterna om dricksvatten som sinar har avlöst varandra de senaste åren.

Vissa sjöar har dock ökat i storlek, men där handlar det om smältande glaciärer som fyller på sjöarna, som alltså är en kortsiktig påfyllning, vilket även det är ett resultat av klimatförändringarna, och som samtidigt leder till risker för de människor som bor nedströms, skriver CNN.

Förorenat vatten

Men det största problemet är ett vatten försvinner över hela världen, en livsviktig basvara för alla jordens invånare. När sjöarna försvinner så ökar också avdunstningen vilket leder till att områdena kring sjöarna blir allt torrare. Med allt mindre vatten så försämras kvaliteten på vattnet med föroreningar som algblomning.

“En viktig aspekt som inte ofta uppmärksammas är försämringen av vattenkvaliteten i sjöarna genom ett varmare klimat, vilket sätter stress på vattenförsörjningen för samhällen som är beroende av dem”, säger Fangfang Yao, huvudförfattaren till studien.

ANNONS

Läs även: Risken ökar för nästa pandemi

Läs även: Förbud mot bottentrålning föreslås

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien. Lång erfarenhet av resereportage.

Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien. Lång erfarenhet av resereportage.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS