Det kostar på att bygga en ny fabrik för grönt stål – nu tar H2 Green Steel in 38 miljarder kronor i lån till bygget av stålverket i Boden.

ANNONS

H2 Green Steels planer på ett stålverk i Boden blev offentliga i februari 2021. Tanken är att från slutet av 2025 tillverka det som kallas fossilfritt stål i en fabrik som ska ge minst 1 500 nya jobb.

H2 Green Steel meddelar att man tagit in 38 miljarder kronor i lån från Svensk Exportkredit, Europeiska Investeringsbanken och en rad storbanker som BNP Paribas.

”Nu har vi skelettet klart i finansieringen. Planen är att starta stålproduktionen i slutet av 2025”, säger vd Henrik Henriksson till DN. Han vill dock inte avslöja till vilken ränta lånen tas.

Projektet ska finansieras till två tredjedelar av lån, och en tredjedel av investeringar enligt planen.

”Det innebär att vi gör ännu en finansieringsrunda under nästa år – för vi vill stå fast vid två tredjedelar lån”, säger Henriksson till DN.

ANNONS
ANNONS

Scania, där Henrik Henriksson tidigare varit vd, är både blivande kund och investerare. Sedan tidigare har också bland annat familjen Wallenberg, Stenasfären, Kinnevik och Christina Stenbeck, Spotifys Daniel Ek, Fiatfamiljen Agnelli, Mercedes Benz och pensionsbolaget AMF investerat i bolaget.

Läs även: Kinnevik investerar 250 miljoner kronor i grönt stål [Dagens PS]