H2 Green Steel i mångmiljardavtal

Uppdaterad: 22 maj 2023Publicerad: 22 maj 2023
H2 Green Steel
H2 Green Steel tecknar avtal med Thyssenkrupp. (Foto: H2 Green Steel)

Nu är nästa steg klart i stålbolaget H2 Green Steels jättesatsning. Företaget har tecknat ett mångmiljardavtal med tyska Thyssenkrupp Nucera, vilket presenteras i dag.

Nästa steg är klart. H2 Green Steel har tecknat ett mångmiljardavtal med Thyssenkrupp Nucera om att bygga en av världens största elektrolysörsanläggningar, skriver Di.

ANNONS
ANNONS

Avtalet presenteras under måndagen.

H2 Green Steel har Altor, Kinnevik, AMF och Wallenbergsfärens FAM bland ägarna och Thyssenkrupp Nucera är, som hörs av namnet, en del av Thyssenkrupp.
Ambitionen i projektet är att producera fossilfritt stål i ett nytt stålverk i Boden inom ett par år.

Störst i världen?

Detta sker då genom att man tillverkar järnsvampen med hjälp av vätgas och det är där elektrolysöranläggningen är central.

I den spjälkas vatten till just vätgas och syre med hjälp av el.

”När vi startar produktionen i slutet av 2025 kommer det att vara en av världens om inte världens största gröna vätgasproduktionsanläggningar. Vi kommer att använda all den här vätgasen till eget bruk”, säger vd Henrik Henriksson till Di.

ANNONS
ANNONS

”Gigantiskt kontrakt”

Ingen part vill gå in på exakta siffror i det nya avtalet men konstaterar att det är en ”mångmiljardsatsning”.

”Det är ett gigantiskt kontrakt för oss men även för Thyssenkrupp Nucera. Det är tyvärr så att det pratas mycket om stora gröna vätgasprojekt men det är inte så många som går hela vägen till att man lägger en beställning och startar en produktion,” säger Henrik Henriksson.

Bästa tillgängliga

En nackdel i elektrolysörsatsning är att verkningsgraden är relativt låg men enligt Henriksson är den nu aktuella lösningen den bästa tillgängliga.
”Det här är den mest effektiva anläggningen som du kan skaffa på marknaden så den har hög verkningsgrad. Genom mjukvaran kommer den att förbättras och bli bättre och bättre för varje år”, säger Henriksson.

”Skulle man vänta tio år så kommer det naturligtvis säkert finnas något mera effektivt men skulle vi vänta så kommer vi aldrig igång med den gröna omställningen,” konstaterar han lakoniskt.

”Nästan starkare nu”

Stålverket i Boden ska enligt plan vara igång 2025. Arbetet för produktionsstart sker i konkurrens med ett antal andra intressenter globalt men det bekymrar inte H2 Green Steels vd.

”Vårt projekt i grund och botten är ett hållbart och grönt projekt. Det ger väldigt goda förutsättningar både inför banker och investerare. Dessutom har energikrisen på grund av kriget liksom inflationen gjort att intresset för grönt stål i stället för brunt stål har förstärkts. Vi känner oss trygga men det är lite av en paradox, vårt case har nästan blivit starkare”, säger Henrik Henriksson.

Läs även: Aktien rusar – avtal värt miljarder med H2 Green Steel

Läs även: Räcker elen till grönt stål?

ANNONS
ANNONS