Isen på Grönland är en symbol för klimatkrisen och den historiskt snabba issmältningen i Arktis – nu letar Jeff Bezos och Bill Gates fynd där.

ANNONS

Klimatkrisen uppges vara den främsta orsaken till att isen smälter rekordsnabbt på Grönland.

Men samtidigt kan det paradoxalt bli lösningen på samma kris och nu har världens rikaste personer – däribland Jeff Bezos, Michael Bloomberg och Bill Gates – inlett en skattjakt på Grönland.

Det här uppger CNN i ett exklusivt reportage och berättar att dollarmiljardärerna med hjälp av startup- och mineralprospekteringsföretaget Kobold Metals, helikoptrar, drönare och sändare letar fyndigheter som kan driva på den gröna omställningen.

Det handlar om en mängd kritiska mineraler som kan ligga ruva under kullarna och i dalarna på Grönland.

Mineralerna kan enligt förhoppningsfulla gruvföretag och investerare komma att driva hundratals miljoner elfordon.

ANNONS
ANNONS

”Vi letar efter en fyndighet som kommer att bli den första eller näst största och mest betydande nickel- och koboltfyndigheten i världen”, säger Kurt House, vd för Kobold Metals, till CNN som berättar att även Bluejay Mining deltar i skattjakten.

Bluejay Minings vd Bo Møller Stensgaard säger till CNN att klimatförändringarna med issmältningen gjort det enklare att leta unika mineraler på Grönland.

”Eftersom dessa trender fortsätter långt in i framtiden är det ingen tvekan om att mer mark kommer att bli tillgänglig och en del av detta land kan ha potential för mineralutveckling”, bekräftar Mike Sfraga, ordförande för USA: s arktiska forskningskommission.

Grönland kan vara en het plats för kol, koppar, guld, sällsynta jordartsmetaller och zink, enligt Danmarks och Grönlands geologiska undersökning.

Den skattjakt som världens rika nu bedriver stöds av Grönlands regering.

ANNONS
ANNONS

Enligt en forskare på NASA, som uttalar sig i artikeln, riskerar Arktis havsis att vara helt borta om 20 till 30 år.

Varken Jeff Bezos, Bill Gates eller Michael Bloomberg vill kommentera CNN:s uppgifter.

Läs mer: Grönlandsisen smälter snabbt – från botten [Dagens PS]