Dagens PS

Greta Thunberg får oväntat stöd – av Prins Charles

Greta prins Charles
Greta Thunberg får medhåll av prins Charles. (Foto: TT)
Daniel Jacobs
Daniel Jacobs
Uppdaterad: 11 okt. 2021Publicerad: 11 okt. 2021

Greta Thunberg får oväntat stöd – av den brittiske tronföljaren prins Charles, som kommenterar klimatfrågan i en intervju med BBC. 

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Den svenska klimataktivisten Greta Thunberg gick ut hårt mot politikerna inför det kommande FN-toppmötet COP26 om klimatet i Glasgow som börjar i slutet av oktober. På en förberedande konferens inför FN:s stora klimatmöte sade hon att världsledarna sysslat med ”30 år av bla bla bla”, vilket Dagens PS rapporterade om.

Nu rapporterar Reuters att Greta Thunbergs ord upprepas från oväntat håll – av Storbritanniens tronföljare, prins Charles. 

I en intervju med BBC säger kronprinsen sig förstå varför aktivister går till handling när politikerna inte gör det.

“De bara pratar”, säger han om politikerna.

“Och problemet är att få till handling”.

“Förstår frustrationen fullständigt”

Som prins av Wales har prins Charles spenderat stor del av sitt liv med att tala om gröna frågor, noterar Reuters.

“Alla dessa unga känner att ingenting händer någonsin, så naturligtvis kommer de att bli frustrerade. Men det är inte till hjälp, tror inte jag, att göra det på ett sätt som alienerar människor”, säger Storbritanniens tronföljare.

ANNONS

“Så jag förstår frustrationen fullständigt, svårigheten är hur man riktar den frustrationen på ett sätt som är mer konstruktivt än destruktivt. Poängen är att människor verkligen borde märka hur förtvivlade så många unga människor är.”

Drottningen kommer till mötet

Prins Charles kommer att närvara vid klimatmötet COP26, tillsammans med sin mor drottning Elizabeth II samt sonen prins William, hertigen av Cambridge, som är näst i tur till tronen efter Charles. Prinsen av Wales kommenterar att COP26-mötet är “sista chansen”. Utan handling “kommer det att bli katastrofalt. Det börjar redan bli katastrofalt”, säger prinsen enligt Reuters.

Han ville dock inte kommentera specifikt den brittiska regeringens klimatinsatser. När det gäller sitt eget gröna CV kommenterar prinsen att han bland annat installerat solpaneler, gjort om sin Aston Martin till att gå på överblivet vitt vin och att han inte äter kött eller fisk två dagar i veckan.

Läs även: Greta Thunberg sågar politiker igen: ”30 år av bla bla bla”

Läs även: Bo granne med prins Charles – för 86 miljoner

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS