G7-länderna överens: "Snabba på omställning"

Uppdaterad: 16 apr. 2023Publicerad: 16 apr. 2023
G7-mötet: Snabba upp omställningen till sol och vind
Satsningar på sol- och vindkraft ska göra världen klimatneutral till 2050. Bild: Pixabay

G7-länderna vill fasa ut fossila bränslen snabbare än planerat. Nu sätter man nya mål för utvecklingen mot förnybara energikällor som sol- och vindkraft.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

G7-ministrarna har nu avslutat tvådagarsmötet i Japan. Där har man diskuterat klimat, energi och miljöpolicy.

Energikrisen skyndar på

Rysslands anfallskrig mot Ukraina och den därpå följande energikrisen har gjort att frågorna om förnybar energi och energisäkerhet fått en helt annan karaktär.

“Från början tänkte folk att klimatåtgärder och åtgärder för energisäkerhet kunde stå i strid mot varandra”, säger Jonathan Wilkinson, Kanadas minister för naturresurser enligt Reuters.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

G7 vill öka takten

“Men de diskussioner vi haft och som reflekteras i kommunikén visar att de faktiskt fungerar tillsammans”, fortsätter han.

I kommunikén lovar G7-ministrarna att tillsammans öka kapaciteten för vindkraft med 150 gigawatt till år 2030 och för solkraft med mer än en terawatt.

Oense om kolkraft

Däremot blev det stopp för Kanadas förslag att tvinga fram utfasning av kolkraft till 2030, enligt Reuters.

Enligt kommunikén har man kommit överens om att prioritera “konkreta och lämpliga” steg mot att snabba på utfasningen av “inhemsk, orenad kolkraftsproduktion”.

Klimatneutralt år 2050

G7-länderna är överens om att man ska skynda på “utfasningen av orenade utsläpp från fossila bränslen” för att nå ett energisystem som når det klimatneutrala målet till år 2050.

Man lämnar också dörren öppen för fortsatta investeringar i naturgas. Enligt G7-länderna kan gassektorn hjälpa till att hantera eventuella energikriser i framtiden.

Japan beroende av gas

Värdlandet Japan är beroende av import för huvuddelen av energin landet behöver, och man vill behålla LNG (flytande naturgas) som övergångsbränsle i minst tio år, enligt Reuters.

Enligt G7-medlemmarna är investeringar i gassektorn ett sätt att hantera eventuella brister som uppstår på grund av kriget i Ukraina – om de görs på ett sätt som överensstämmer med klimatmålen.

Vill du läsa de senaste nyheterna om ekonomi och miljö? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs även: Kina – kilen som kan spränga isär EU och USA? 

Läs även: De drabbas mest när oljepriset stiger 

ANNONS
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS