Dagens PS

Fysikern: "Fusion kan skapa rubriker, men inte el"

fusion anna
En kraftsamling inom forskningen. Foto: Damien / Jemison/Lawrence Livermore National Laboratory via AP och Rosie Alm
Bilbo Göransson
Bilbo Göransson
Uppdaterad: 16 dec. 2022Publicerad: 15 dec. 2022

Tyvärr är kraften som driver solen fortfarande långt borta från mänsklig forskning. Och klickrubrikerna om fusion riskerar att skada forskningen. Det menar svenska fysikern Anna Davour.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

I veckan gick ett kraftverk plus när det gäller att skapa el. Det låter inte så anmärkningsvärt. Men det är metoden man gjorde det på som är revolutionerande.

I vanliga fall delar kärnkraftreaktorer atomer för att skapa enorma mängder spillvärme, som kan användas för att förse hela städer med elenergi.

Slå samman atomer istället för att klyva

I fusionsreaktorer smälter man samman två mikroatomer till en större. Energin man skapar är tio gånger kraftigare än fission, dvs den sorts kraftverk vi har i Sverige och resten av världen redan.

Förutom att fusion är mer effektivt (när det funkar) så är risken för härdsmälta dessutom noll procent. Den sortens kärnkraftolyckor som kunde utplånat tusentals eller miljoner liv i Harrisburg, Tjernobyl och Fukushima är fullständigt otänkbar i fusionskraftverk.

ANNONS

Senaste nytt

Tekanna-värdigt fusionskraftverk

Inom forskarvärlden skapade det stor uppståndelse när man i Kalifornien i veckan lyckades skapa tillräckligt med el för att koka en tekanna.

Det påminner om det brittisk-europeiska forskarlag som gjorde liknande framsteg i november.

ANNONS

När man väl lyckas framställa el på ett ekonomiskt sätt kommer det innebära en energirevolution på jordklotet – vårt behov som mänsklighet att använda fossilbränslen eller farliga uranstavar, eller för den delen farlig fissionskraft, skulle helt kunna försvinna på sikt.

Men tyvärr är det för bra för att vara sant. Energirevolutionen får vänta.

Risken med den sortens rubrikfrieri som pågått de senaste veckorna, under det dyraste året för elenergi någonsin i västvärlden, är att man tröttnar på att aldrig få se resultat. Fusionskraft i eluttaget kan fortfarande vara årtionden bort. Det skriver fysikern och vetenskapsjournalisten  i ett debattinlägg i tidningen Forskning och framsteg.

Ropa inte varg om fusion

“För att bryta igenom informationsbruset och nå ut är det viktigt att få fram att det finns något spännande. Starka ord som genombrott är ganska användbara då”, skriver hon.

Hon är rädd att intresset kan svalna om man ropar varg för ofta, när det gäller fusionselen:

“Även om resultatet är jättehäftigt för dem som jobbar på laboratoriet är det inte riktigt vad de flesta vill ha. Särskilt inte just nu. En ordinarie tidningsläsare vill veta när vi kan få ett kraftverk och obegränsat med energi – helst billig. Då blir detta lite av ett antiklimax.”

Mer om fusion:

ANNONS

Experimentet lyckades – konstgjord sol nära

Europeiskt framsteg med fusion

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Bilbo Göransson
Bilbo Göransson

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat privatekonomi.

Bilbo Göransson
Bilbo Göransson

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat privatekonomi.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS