Dagens PS

Floden Rhen centimeter från att inte klara frakt

Rhen
En boj har vält på floden Rhen på grund av den låga vattennivån. (Foto: TT/AP/Federico Gambarini)
Daniel Jacobs
Daniel Jacobs
Uppdaterad: 19 juli 2022Publicerad: 19 juli 2022

Frakten kan snart stoppas på floden Rhen om vattennivåerna fortsätter att sjunka i extremvärmen – det är bara 36,8 centimeter kvar till ett totalstopp, enligt Tysklands federala institut för hydrologi.

ANNONS
ANNONS

Floden Rhen flyter i 1 288 kilometer från de Schweiziska alperna till Nordsjön, och är en vattenväg som används för att transportera mängder av varor genom Europa, bland annat genom det folkrika tyska industriområdet Ruhr.

Men vid en viktig flaskhals kallad Raub håller floden nu på att bli så pass grund att det inte längre är möjligt att transportera varor på den. Redan nu hindras tunga transporter av kol och olja, då den nuvarande vattennivån på 77 centimeter är den lägsta sedan åtminstone 2007, rapporterar Bloomberg.

Kan bli oekonomiskt med transporter på Rhen

Den värmebölja som plågar Europa gör att vattennivåerna fortsätter att sjunka – vilket skapar stora problem kring Rhen. Skulle flodens vattennivåer fortsätta sjunka ytterligare kan det bli ett totalstopp för trafiken på floden. Enligt Jörg Belz, representant för Tysklands federala institut för hydrologi blir det oekonomiskt att transportera varor på floden om vattennivån sjunker med 36,8 centimeter (13,5 tum) till vid Raub.

Det skulle fortsatt gå att färdas med flotte på floden med ett vattendjup på 40 centimeter, men den låga mängden varor som skulle kunna lastas gör att det inte är värt resan, med tanke på kostnaderna för bränsle, besättning och andra utgifter, enligt Jörg Belz.

Läs även: Frossa i tysk ekonomi – första handelsunderskottet på 30 år

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS