Flera företag heta på havreindustri-gröten

Uppdaterad: 13 aug. 2019Publicerad: 13 aug. 2019
havre-oatley-mjölk-havremjölk-lantmännen-arla
Havre ses av forskare som världens nästa supermat. Arkivbild. (Foto: TT/Montage)

Grödan ses av forskare som världens nästa supermat. Här är bolagen som investerar stort i havre.

ANNONS
ANNONS

Det skriver Dagens Industri. Konsumtionen av havregryn samt gryn och flingor av andra spannmål dubblerats sedan 1970-talet, enligt statistik från Jordbruksverket.

”Sverige är tillsammans med Finland världsledande på havre där vi har den bästa kvaliteten”, säger Magnus Kagevik, chef för Lantmännens energidivision, till tidningen.

Bolaget har länge sålt flera havreprodukter, och investerar nu ännu mer, enligt artikeln. Tidigare i år köpte man en kvarn i Kimstad, med en kapacitet på 55.00 ton.

“Vi blir allt mer intresserade av vad vi äter. Vill vi ha ett bra, nyttigt och vegetabiliskt alternativ som kan hålla oss friska är havre ett mycket bra val”, fortsätter Kagevik.

Lantmännen följer i marknadsledande Oatleys fotspår. Bolaget lanserade sin första produkt för över 20 år sedan, men det är först nu som samhällets efterfrågan kommit ikapp havre-innovationen.

Oatley har gått från en omsättning på omkring 140 miljoner kronor för 10 år sedan, till över en miljard ifjol, skriver DI.

Industrigiganten Arla har tagit sin tid i produktutvecklingen, men erbjuder numera ett par havreprodukter som alternativ till den traditionella komjölken – något som bolaget själva menar inte alls har med Oatley att göra.

ANNONS
ANNONS