Dagens PS

Energikrisen får utsläppen att stiga mer än väntat

Energikrisen utsläppen
Inför klimatmötet stiger utsläppen igen – mer än förväntat på grund av energikrisen. (Foto: TT)
Daniel Jacobs
Daniel Jacobs
Uppdaterad: 02 jan. 2022Publicerad: 12 okt. 2021

Energikrisen som plågar världsekonomin får utsläppen av växthusgaser att stiga. Redan innan året är slut kommer hela minskningen från pandemin vara utraderad, enligt internationella energimyndigheten IEA. 

ANNONS
ANNONS

Under coronapandemin sjönk utsläppen av växthusgaser – men hela minskningen kommer att vara utraderad i år, enligt internationella energimyndigheten IEA. Elbehovet väntas öka i världen både 2021 och 2022, och hälften av ökningen förväntas komma från fossila bränslen.

Världen öppnar upp igen efter pandemin, vilket leder till ett högre behov av energi. Efterfrågan blir högre än tillgången av rena energislag, och för att tillfredställa behoven ökas användningen av fossila bränslen som gas, olja och kol.

Högre utsläpp nästa år än före pandemin

Redan i våras kom rapporter om att utsläppen stiger igen efter pandemin. Lagom till FN:s klimatkonferens COP26 konstaterar IEA att hela den minskning som skedde på grund av pandemin kommer att vara utraderad i år. 2022 kommer utsläppen att vara högre än före pandemin, och väntas fortsätta stiga fram till 2025.

“Det var inte förvånande att utsläppen skulle öka igen när ekonomin öppnar upp, men den trenden har förvärrats av energikrisen. Det hade vi inte riktigt förutsett”, säger Forskningsinstitutet Stockholm Environment Institutes vd Måns Nilsson till Svenska Dagbladet.

Kina bryter mer kol

Även bland de skitigare energislagen är utsläppen relativa – kol skapar exempelvis mycket mer utsläpp än gas, och när priserna stiger kraftigt på gas används mer kol. Den senaste tiden har till exempel Kina beordrat brytning av mer kol, vilket Dagens PS rapporterat om. 

“Energianvändningen ökar snabbare än den ekonomiska tillväxten. Just nu är det inte möjligt för Kina att möta hela det behovet med förnybar energi, så utsläppen kommer att öka ytterligare något år”, säger Daniel Karlsson på analysföretaget Asia Perspective till SvD.

ANNONS

Läs även: Energikrisen i Kina smittar världsekonomin

Läs även: Putin lovar att hjälpa Europa med gas – eller?

Läs även: Energikrisen slår hårt mot Europa – ”helt galet”

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS