Efter helgen kan det vara klart vem som blir Brasiliens president. Om det blir Lula da Silva så lovar den tidigare presidenten ett stort grönt skifte för landet, där jordens lungor Amazonas ser ut att kunna andas ut.

ANNONS

Valkampanjen har varit full av smutskastning, och kampen mellan den sittande Jair Bolsonaro och den tidigare presidenten Lula da Silva har varit jämn. Efter helgen kan presidentvalets andra omgång vara avgjord och om Lula da Silva tar över makten så lovar han ett rejält skifte i landets miljöpolicy, skriver Reuters.

Jair Bolsonaro å sin sida har inte hymlat med att han inte tänker låta Amazonas stå i vägen för utveckling och välfärd, och skövlingen har rasat mot nya rekordsiffror de senaste åren. Om det blir maktskifte efter helgen kan jordens lungor dock får en välbehövlig paus att andas ut. Lula da Silva, som ofta bara kallas ”Lula”, har redan ritat ut ett stort grönt paket om han blir president som inkluderar att skydda en yta av Amazonas lika stor som Sverige från avverkning, generellt bekämpa avskogning, subventionera ett hållbart jordbruk och reformera Brasiliens skattelagstiftning för att inleda en grön ekonomi.

Brasiliens Green New Deal

Det blir alltså isåfall en total 180-graders svängning från rådande regelverk och många frågar sig redan hur ett sådant paket, som liknar Joe Bidens Green New Deal, kommer fungera i verkligheten. Lulas tidigare miljöminister Izabella Teixeira kallar förslagen ”ett enormt åtagande”.

”Alla frågar mig: Hur ska de genomföra detta?”

Europa kan betala för att bevara

Stora områden i Amazonas som ägs av den federala regeringen har inte skyddats och där har Lula sagt att han tänker sätta upp nya naturreservat. Men eftersom Brasiliens Amazonas täcker enorma områden, och skövlingen ofta är olaglig, så krävs stora summor pengar för att kunna kontrollera områdena. Där har Lula dock redan sett ett intresse från europeiska ledare som gärna pumpar in pengar i att bevara världens största regnskog.

”Om världen är villig att hjälpa till kan det vara värt mer än någon annan investering att bevara ett träd stående i Amazonas”, uppgav Lula under valkampanjen.

ANNONS
ANNONS

Läs även: Stor efterfrågan på etanol från Brasilien i krisande Europa [Dagens PS]

Läs även: Amazonas nära gränsen – kan bli savann [Dagens PS]