Amazonas nära gränsen – kan bli savann

Uppdaterad: 08 mars 2022Publicerad: 08 mars 2022
Amazonas under en av de häftiga bränderna 2020.
Amazonas under en av de häftiga bränderna 2020. (Foto: Edmar Barros /AP/TT)

Amazonas motståndskraft har blivit så försvagad att regnskogens ekosystem är på väg att nå sina gränser, enligt en ny studie. Det kan få stora konsekvenser.

ANNONS
ANNONS

75 procent av Amazonas regnskog håller på att förlora sin motståndskraft till följd av ett varmare klimat, enligt en ny studie publicerad i tidskriften Nature Climate Change.

Vegetationen är torrare och det tar längre tid för skogen att återhämta sig efter en störning, till exempel en brand.

Skogens ekosystem håller på att försvagas och det kan vid någon tidpunkt i en nära framtid orsaka en stor och plötslig massdöd.

Enligt Washington Post visar studien, som bygger på satellitbilder av Amazonas genom decennierna, att även de tätaste partierna av djungeln har svårt att återhämta sig. Hälften av regnskogen kan bli savann inom loppet av årtionden.

En sådan process kan ytterligare snabba på de klimatförändringar som pågår, eftersom Amazonas är en av jordens viktigaste kolsänkor – träden tar upp mycket koldioxid.

Amazonas kan bli kolkälla istället för kolsänka

Försvinner träden släpps koldioxiden som lagras där i stället ut. Det skulle helt kunna förstöra chanserna för mänskligheten att nå målet att hålla jordens temperatur under 1,5 grader Celsius.

”Som forskare är det inte meningen att jag ska ha ångest. Men efter att ha läst den här studien, är jag mycket, mycket orolig”, säger Carlos Nobre, klimatforskare på São Paulos universitet till Washington Post.

Orsakerna är bland annat att Atlanten har blivit uppvärmd och förlängt Amazonas torrperiod, att människor har avverkat 17 procent av träden, vilket har förstört bevattningscykeln, och att skogsbränder drabbar skogen i ny omfattning.

Lokalt kan befolkningen få problem att klara sin försörjning, och området blir svårare att leva i.

Men den ytterligare uppvärmning som det orsakar om Amazonas släpper den bundna koldioxiden och blir en savann får globala konsekvenser. Det kommer att göra stormar värre, skapa kronisk matbrist i världen och ungefär 30 centimeter i havsnivåhöjning. Det i sig kan trigga andra gränser i biosfären, som exempelvis issmältning.

ANNONS
ANNONS
ANNONS
ANNONS
ANNONS
ANNONS