Kostnaden för de 10 värsta klimatkatastroferna i världen 2021 överstiger 170 miljarder dollar, motsvarande 1550 miljarder svenska kronor enligt en ny studie, rapporterar Bloomberg.

ANNONS

”Kostnaderna för klimatförändringarna har varit stora i år. Det är tydligt att världen inte är på rätt spår för att säkerställa en säker och välmående värld”, säger Kat Kramer på Christian Aid, författare till studien till tidningen.

Årets mest kostsamma klimatkatastrof i världen, räknat i ekonomisk förlust, var enligt rapporten orkanen Ida i östra USA i augusti. Orkanen skördade också 95 människoliv.

Översvämningarna i Tyskland och Belgien samt i juli dödade hundratals och orsakade skador för 43 miljarder dollar enligt rapporten. Även de kinesiska översvämningarna i Hunan-provinsen samma månad skördade hundratals människoliv, och orsakade skador för 17 miljarder dollar. Vinterstormarna i Texas i februari kostade enligt rapporten 23 miljarder dollar.

Dock uppskattade författarna skadorna baserat på försäkrade förluster, vilket betyder att de verkliga kostnaderna för dessa katastrofer sannolikt är betydligt högre. Enligt en rapport från City of Austin kostade enbart vinterstormarna i Texas över 196,5 miljarder dollar – vilket skulle göra den till den kostsammaste naturkatastrofen i USA:s historia.

Det är sjätte året som naturkatastrofer kostar mänskligheten mer än 100 miljarder dollar på ett år – alla sex av dessa år är det senaste decenniet.

ANNONS
ANNONS

Den värsta naturkatastrofen räknat i människoliv 2021 är jordbävningen i Haiti i augusti där 2 248 människor dog.

Läs även: Forskare: Jorden närmar sig ”oåterkalleliga klimateffekter” [Dagens PS]