Vid en insamling för Ukraina såldes president Volodomyr Zelenskyj använda fleecejacka för över en miljon kronor.

ANNONS

I London såldes på torsdagen Ukrainas president Volodomyr Zelenskyjs välkända fleecejacka, signerad av honom själv, vid en insamling för Ukraina. Jackan såldes för 90 000 pund, drygt 1 104 275 kronor, det rapporterar CNN.

Målet med evenemanget var, enligt en tweet från en ukrainska ambassaden i London, att berätta om ukrainsk tapperhet under kriget och samla in pengar för att stödja det modet. I en annan tweet berättade ambassaden att jackan såldes för 90 000 brittiska pund samt lade ut en film där president Volodomyr Zelenskyj har på sig den.

Samlade över 10 miljoner 

Insamlingen ”Brave Ukraine” hölls på konstgalleriet Tate Modern och inkluderade, förutom Volodomyr Zelenskyjs fleecejacka, leksaker som donerats av den ukrainska presidenthustrun Olena Zelenska och fotografier av den bortgångna fotografen Max Levine.

Över 1 miljon amerikanska dollar, motsvarande 10 miljoner kronor, samlades in och enligt ambassaden ska det mesta gå till upprustningen av Specialized Children’s Medical Center i västra Ukraina.

Prisade president Zelenskyj

Volodomyr Zelenskyj medverkade via videosamtal och den brittiska premiärministern Boris Johnson uppmanade till mycket högre bud på fleecejackan, vars öppningsbud var 50 000 pund.

Enligt en utskrift från den brittiska regeringen sade Boris Johnson i sitt tal: ”Vilken ära att få tala efter min vän Volodymyr Zelenskyj, verkligen en av de mest otroliga ledarna i modern tid”.

Kritiserade Ryssland

I sitt tal kritiserade Boris Johnson Ryssland för att ödelägga ukrainska städer och berömde det ukrainska folkets mod. 

ANNONS
ANNONS

Det är därför jag är mer säker än någonsin på att Ukraina kommer att vinna. Ukraina kommer att bli fritt, och ett suveränt Ukraina kommer att resa sig igen”, sade Boris Johnson skriver den brittiska regeringen.

Vill du läsa de senaste nyheterna om ekonomi och företag? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: Världen håller andan inför Putins segertal [Dagens PS]